Польща змінює правила працевлаштування для українців

15.09.2016 | Новини

warsaw-s-skyline

З наступного року Польща вводить нові вимоги до реєстрації українців у системі працевлаштування. Якщо зараз реєструвати громадян України уповноважені польські працедавці, то з 2017 року система кардинально зміниться, й українці отримуватимуть дозволи на роботу в спеціальних бюро працевлаштування в кожному регіоні.

Як коментує заплановане нововведення польська влада, ці заходи вживаються з метою убезпечення кордонів Польщі та сусідніх із нею країн Євросоюзу, а також для усунення ризиків нелегальної трудової зайнятості іноземців – яка, по суті, й є головним каменем спотикання існуючої політики працевлаштування. В переважній більшості випадків працедавці Польщі юридично наймають набагато більше працівників, аніж фактично мають робочих місць. На практиці ж запрошення, оформлені польськими компаніями понад норму, дають українцям «зелене світло» на пошук нелегальної роботи в країні. Це вигідно насамперед самим польським наймачам, які таким чином обходять місцеве податкове законодавство, просто не сплачуючи податки за «чорних» працівників.

За допомогою нової системи уряд Польщі має намір повністю викорінити корупцію в області найму іноземних громадян, левова частка прибутку від якої йде «в кишеню» недобросовісного бізнесу. Втім, уже зараз експерти сумніваються в беззастережному успіху нового підходу, оскільки навряд чи державні бюро зможуть так само швидко реєструвати заяви працівників, як це роблять самі компанії. Це призведе до уповільнення видачі дозволів на роботу, що сильно вдарить по заробітках багатьох українців.