Найбільш поширені домисли про пошук роботи

man-with-binoculars

Часто, поринаючи з головою в пошуки роботи, ми слідуємо безглуздим міфам, яких або начиталися в мережі, або наслухалися від друзів, або вигадали самі. Ось найвідоміші з них:

Мені дадуть відповідь одразу ж, якщо я підходжу

Відповідно, якщо компанія не відгукнулася протягом декількох днів, тож сподіватися мені нема на що. Це – міф. Справа в тому, що кадровики зазвичай проводять конкурс, і що більший бізнес, то, як правило, більші масштаби конкурсу. Тому найчастіше оцінюються спочатку всі надіслані заявки, й потім вже працедавець зв’язується з кандидатами, які йому сподобалися. На це може піти як тиждень, так і кілька місяців.

Якщо мені довго не відповідають, варто передзвонити в компанію та з’ясувати, чи отримали вони моє резюме

Це зовсім не обов’язково – ба більше, найчастіше небажано. Відсоток резюме, що не дійшли, занадто мізерний. Натомість, кількість щодня одержуваних рекрутером звернень дуже велика, і якщо кожен кандидат почне телефонувати, це загрожує зупиненням роботи відділу. Якщо вже зовсім неспокійно на душі, як варіант, можете продублювати своє резюме за місяць – можна навіть внести в нього деякі корективи, щоб воно виглядало свіжішим.

Якщо я попрошу зарплатню нижче, це дасть мені фору

На жаль, це – справжнісінький міф. За словами експертів, це не працює навіть під час кризи. Адже саме в кризу працедавець як ніколи зацікавлений в утриманні бізнесу на плаву – відповідно, він готовий за це платити. Ви ж, настільки необережно жонглюючи ставками, завдасте удару по власній репутації: адже всім відомо, що хороший фахівець коштує грошей. А якщо ви готові працювати за копійки, то й вашій компетенції ціна – копійка. Тим більше що під кожну посаду вже встановлена ​​ставка. До того ж, якщо ваш підхід і спрацює, не факт, що це буде гідна робота, і вам не захочеться втекти з неї вже в перші дні.

Супровідний лист – марна трата часу

Адже рекрутер і так сильно завантажений – який сенс завантажувати його ще більше. Тим часом, супровідний лист демонструє ступінь мотивованості й серйозність налаштування кандидата. А якщо ви ще й заінтригуєте працедавця, він неодмінно захоче вас побачити. Уникайте автоматичної розсилки резюме без супровідних листів – такі резюме безликі.

Не буду навіть випробовувати свої сили на цю вакансію, оскільки не на всі 100% підходжу під бажані параметри

Це – неправильний підхід, одностайно твердять експерти. Зрозуміло, кожен ейчар-менеджер прагне відшукати ідеального співробітника. Втім, далеко не завжди це можливо; тому, коли закінчуються кандидати ідеальні, настає час просто хороших. Фахівці не рекомендують звертатися за вакансією в разі, якщо її опис повністю або практично повністю йде врозріз із вашим резюме. Якщо ж це – варіант «фіфті-фіфті», сміливо зв’язуйтеся з компанією. Рекомендовано «підігнати» резюме під вакансію так, аби вигідно підкреслювалися саме ті моменти, які цікавлять працедавця.

Кризу потрібно «пересидіти»

Це не зовсім вірно. В усі часи цінувалися фахівці, чи то на дворі криза чи економічне піднесення. Отже якщо ви – експерт у своїй галузі, та ще й галузь ваша цінується, вирушайте на пошуки роботи без коливань. Неефективні ж працівники дійсно навряд чи зможуть знайти гідну роботу за часів економічного спаду.

Працедавець завжди заправляє балом

Це також домисел, оскільки кандидат і працедавець, по суті, в однаковому становищі: першому потрібна робота, а останньому необхідно скоріше та ефективніше закрити посаду, що «простоює». Відповідно, обидва однаково зацікавлені один в одному. Якщо це все одно не дуже вас заспокоює, привчіть себе до думки, що, зрештою, вибір за вами.

Роботу шукати соромно

Ось уже чиста неправда. Роботу втрачають і знаходять сотні тисяч людей щодня, це – звичайний життєвий процес. Ставтеся до цього як до відкриття нових горизонтів, не соромтеся говорити про це: можливо, саме зараз поруч із вами знаходиться хтось, кому ви конче потрібні в його бізнесі.

Найімовірніше, з більшістю цих міфів ви вже знайомі особисто. Змінивши до них підхід, ви примножите нові кар’єрні можливості, що не може не наблизити до вас роботу вашої мрії.