З України продовжують тікати таланти

22.11.2016 | Новини

За даними Українського інституту соціологічних досліджень, кожен п’ятий освічений та інтелектуально розвинений українець готовий покинути свою країну в пошуках кращого життя. І ця статистика лише погіршується. У переліку країн для переїзду лідирують такі держави Центральної Європи як Польща, Чехія, Угорщина і Словаччина – там наших висококваліфікованих громадян готові бачити хоч зараз, всіляко стимулюючи їх адекватним рівнем заробітної плати та соціальними привілеями.

Експерти прогнозують подальше зростання показників «витікання мізків» з України. При цьому про можливе зменшення цих показників у осяжному майбутньому мова навіть не йде. На відміну від попередньої практики трудової міграції з України – коли з держави «втікали» переважно робочі спеціальності, зараз ситуація набагато серйозніша: адже країна втрачає свій інтелектуальний потенціал, що загрожує катастрофічними наслідками за кілька десятків років – коли Україну буквально нікому буде підіймати.

Ситуація з міграцією серйозно ускладнюється відсутністю можливостей для розвитку середнього та малого бізнесу, що практично повністю «стирає» середній клас як соціальне явище в Україні. Звідси – низький рівень життя, з витратами на житло та харчування, що сягають 80% (порівняно з 40% у Європі).

Допоки ситуація не зміниться на краще, країна продовжуватиме втрачати таких фахівців як маркетологи, ІТ-фахівці, топ-менеджери, лікарі та вчені. Крім інтелектуального капіталу, країна істотно втрачає й капітал фінансовий – у вигляді податків та коштів, зароблених і витрачених в іншій державі, а не в Україні.