HR-фахівці розповіли, які питання недоречні на співбесіді

Щоб не ставити рекрутера в незручне становище, кадровики настійно рекомендують претендентам виключити зі спілкування певні «незручні» питання. Насамперед, мова йде про питання «Чи отримав я це місце?». Слід розуміти, що компанії потрібен якийсь час, аби прийняти рішення щодо вас. Навряд чи на вакансію претендуєте тільки ви – відтак, рекрутеру необхідно порівняти характеристики всіх кандидатів. Максимум, що ви можете собі дозволити, – це обережно й ненав’язливо поцікавитися, коли орієнтовно можна чекати відповіді.

Ще одне питання-подразник: «Якщо я не пройшов відбір на цю посаду, можливо, ви маєте для мене іншу вакансію?». Насправді, ніякого злочину в тому, щоби пробувати себе відразу на кілька вакансій у рамках однієї компанії, немає. Втім, рішення про те, пропонувати вам це чи ні, повинен приймати рекрутер, а не ви. Не секрет, що більшість ейчарів зберігають резюме в базі на майбутнє. Однак, як правило, анкети подібних нав’язливих кандидатів туди не потрапляють. Усе, що вам дозволено, – це зазначити, що ви цінуєте цю компанію та з великим ентузіазмом ставитеся до можливої з нею співпраці.

Слід пам’ятати, що ваша розмова могла пройти цілком успішно, й у вас великі шанси на цю позицію. Однак подібні питання можуть звести нанівець увесь успіх співбесіди, й про свою удачу ви можете так ніколи й не дізнатися.