Крок до успішної співбесіди – розповідь про «правильні» невдачі

Ейчар-фахівці радять не замовчувати свої кар’єрні невдачі, оскільки ідеальний здобувач виглядає неприродньо, що викликає певні побоювання. Однак говорити про невдалі випадки з вашого професійного досвіду слід дуже обережно, озвучуючи лише вигідні невдачі – тобто ті, які успішно розв’язалися завдяки вам.

Якщо ви розповідаєте про свій невдалий робочий досвід, який буквально кричить про вашу некомпетентність, не мрійте отримати нове місце тільки лише тому, що ви відверті. Якщо ж ваша розповідь починається з невдачі – наприклад, як відділ на чолі з вами «запоров» проект, – а закінчується тим, що з вашою допомогою клієнт не тільки не пішов, але й привів нових замовників, будьте впевнені, що це оцінять.

Намагайтеся «підганяти» свої невдачі під певну посаду – щоб ваша розповідь підкреслювала ваші компетенції, безпосередньо пов’язані саме з обговорюваною вакансією. Якщо ця професійна область для вас нова, то, говорячи про невдалий досвід, спробуйте максимально підкреслити аспекти, доречні саме в цьому випадку. Адже тільки-но ви починаєте говорити про щось, що не стосується відкритої позиції, рекрутер перестає вас слухати. Якщо, скажімо, раніше ви працювали в туризмі й розробили провальний тур, але потім змогли зробити його найбільш прибутковим, акцентуйте увагу на тому, що ви наполегливі, кмітливі та вмієте аналізувати ринок. Подібні якості цінні в більшості областей.