Влада розповіла, як розраховуватиме пенсійний стаж українців

26.05.2017 | Новини

Міністр соціальної політики України Андрій Рева розповів, що після прийняття реформи розрахунок пенсійного стажу буде розподілений на два періоди – до 2000 року і після 2000 року. Це обумовлено тим, що в зазначені періоди облік робочого стажу здійснювався в різний спосіб.

“До 1 липня 2000 року – це стаж, який враховуватиметься за матеріалами трудових книжок. А після 2000 року – стаж, який враховується у системі персоніфікованого обліку Пенсійного фонду. Там відкриті рахунки на кожного працюючого, за якими й ведеться облік усіх сплачених внесків. Крім цього, з 2004 року ведеться облік не просто виплат або невиплат, а й сплаченої суми”, – пояснив Андрій Рева нову систему розрахунків.

Розрахунок по-новому буде реалізований, щойно Верховна Рада затвердить поданий законопроект “Про внесення змін до пенсійної системи”, який вже був прийнятий Кабінетом міністрів 17 травня. Обидва страхові стажі – як до, так і після 2000 року – є рівноцінними для цілей нарахування пенсій. Після успішного проходження пенсійної реформи через парламент прем’єр-міністр України Володимир Гройсман обіцяє істотні підвищення пенсій для всіх працюючих українців, від 200 до 1,000 грн. І, за позитивного сценарію, перші підвищення очікуються вже з 1 жовтня цього року.