Українська влада взялася за профстандарти

01.06.2017 | Новини

Слідом за проектом пенсійної реформи прем’єр-міністр України Володимир Гройсман взявся за перегляд професійних стандартів українців. Відповідний документ був затверджений у середу, 31 травня, під час засідання Кабміну. Документом зокрема регулюється процедура розробки та прийняття профстандартів. Про це повідомили в інформ-агентстві «Інтерфакс-Україна».

Таким чином, згідно із затвердженою процедурою, професійні стандарти в Україні зможуть розробляти як центральні органи виконавчої влади, так і безпосередньо працедавці в рамках свого бізнесу. Матимуть право на їх розробку й наукові установи, а також інші виконавчі суб’єкти. Самі ж проекти таких стандартів повинні будуть виноситися на розгляд громадськості та прийматися лише після їх взаємного узгодження.

Сформувати і прийняти методику розробки професійних стандартів було доручено Міністерству соціальної політики до 1 липня поточного року. Для забезпечення якості в робочому процесі братимуть участь профспілки й самі працедавці. При цьому стандарти розроблятимуться з умовою їхнього обов’язкового перегляду щонайменше раз на п’ять років.

Після прийняття методики Мінсоцполітики повинне повідомити про нові профстандарти Міністерство освіти і науки, щоби своєчасно оновити освітні стандарти.

Будь-який професійний стандарт за новими нормами буде вважатися дійсним із моменту його внесення до реєстру профстандартів Міністерством соціальної політики.