Копчене м'ясо: гастрономічний шедевр сучасного меню

08.10.2021 | Статті

З давніх століть м’ясо вважають основним продуктом раціону. Крім насиченого смаку та аромату, правильно приготована страва подарує не лише відчуття ситості, але й надасть організму енергію, поповнить запаси незамінних амінокислот, корисних речовин. Гастрономічна культура містить масу відомостей про способи приготування м’ясних смаколиків, проте провідні позиції займають найпростіші рецептури. Якісне, виготовлене за технологією копчене м’ясо задовольнить смак найвибагливішого гурмана.

Особливості процесу копчення

Вважається, що вперше процес копчення спробували на практиці у Фінляндії. Спочатку його головною ціллю було не надання особливого смаку, а збільшення періоду зберігання. Процес включає 2 фази – осад коптильних речовин на поверхні продукту і їх проникнення в структуру сировини.

Ключові етапи копчення:

  • витримка в пряному посолі (від 12–14 годин до кількох тижнів);

  • сушка;

  • копчення (гаряче, холодне).

Для посолу не можна використовувати йодовану сіль. Важливе значення для копчення має вибір деревини. Найбільш вдалу гармонію аромату створює дим від деревини вишні, абрикосу, груші. Надати готовому копченому м’ясу нових оригінальних ноток смаку можна, використавши гілочку ялівця з ягодами, листочки м’яти, шавлії. На готовність вказує особлива червонувата, золотиста (в залежності від сировини) скоринка.

За відгуками гурманів найсмачніше копчене м’ясо виготовляють за авторськими рецептурами на невеликих виробництвах, де ключовим критерієм стає якість, а не кількість готового продукту. Перед покупкою важливо завжди уточнювати склад, дотримання умов зберігання, наявність дозвільних документів у виробника.

Копчене м’ясо: ідеальні гастрономічні поєднання

М’ясо, без сумніву, є центральною позицією класичного меню. З ним вдало поєднуються сотні продуктів. Копчені варіації створюють ідеальний симбіоз з:

  • овочами (червоний перець, огірки, томати, зелений горошок, стручки квасолі, кабачки);

  • нежирними сирами;

  • зеленню (особливу нотку смаку створюють петрушка, кінза, кріп, молода цибуля);

  • грибами;

  • гарнірами (варений рис та ін.).

Час та температура копчення, як правило, є лише рекомендованими – завжди необхідно орієнтуватись і на параметри продукту. Готове копчене м’ясо має ніжну консистенцію з сухою скоринкою, стійкий аромат, текстура зрізу має рожевий колір.

Додати страві оригінальності вийде завдяки різним соусам (вершковий, пряний, соєвий), подрібненим горіхам, скибочкам лимона, приправам (чорний перець, лавровий лист, кориця, гвоздика).

Джерело: сайт dymne.com.ua