Великдень в Україні: старі та нові традиції

28.04.2023 | Статті

Цього року дуже багато людей різного віку святкували Великдень, тому варто ще раз нагадати українцям про традиції цього християнського свята. Вони майже не змінилися з часів хрещення Київської Русі. Але вторгнення рф вносить корективи у звичний уклад.

Як визначити дату Великодніх свят

У 2023 році свято припало на 16 квітня. Загалом дату визначають за місячним календарем. Потрібно відштовхуватися від дня першого повного місяця після весняного рівнодення (21 березня).

Перша неділя після повного місяця й буде днем Воскресіння Ісуса Христа. Іноді свято переносять на тиждень, якщо дата єврейського свята Песах теж припадає на першу неділю після повні.

Святкування під час війни

Це не вперше Великдень припав на воєнний час. Минулого року багато українців з прифронтових і тимчасово окупованих територій залишилися без свята. Навіть ті, хто знаходився у відносній безпеці, не мали відповідного настрою, щоб від душі святкувати Великдень.

Багато територій з того часу було звільнено від загарбників. Українці отримали досвід, який зміцнив силу духу, люди стали більш загартованими. І цьогоріч уже значно більше людей доєдналися до святкування.

Новітні реалії вимагають від українців бути готовими до будь-якого розвитку подій навіть у свята. Тому перед кожним святом, Великдень це чи Новий рік, потрібно повністю зарядити мобільний телефон, повербанк, ліхтар та інше обладнання, у якому може виникнути потреба. Підступність ворога відома, тому краще забезпечити себе електроенергією на випадок чергового влучення по обʼєктах критичної інфраструктури.

Підготовка до Великодня

Випікати паски та фарбувати яйця можна у чистий четвер. Також цей день присвячують прибиранню житла.

Якщо у вас обмаль часу на приготування та прибирання, використовуйте сучасну техніку для дому. Придбати потрібні прилади для кухні та догляду за домом можна на офіційному сайті магазина Allo у Дніпрі.

За традиціями, не бажано готувати щось у Страсну пʼятницю. Якщо випікати в цей день паски, то вони можуть не піднятися. Краще зробити всі справи у чистий четвер, а в пʼятницю відвідати богослужіння. У цей день відбувається винесення плащаниці. Кожен вірянин може торкнутися святині та відчути благословення Господа.

Що не можна робити у Великдень

Великдень — ключове свято у християнстві. Щодо того, як проводити цей день, то існують різні традиції, яких мають дотримуватися віряни.

У свято не можна:

  • лаятися, особливо за святковим столом;
  • виконувати домашню роботу;
  • викидати їжу, освячену в церкві;
  • відмовляти на прохання про допомогу.

Звісно, сваритися та лаятися не варто й в інші дні. Але ж ми розуміємо, що іноді буває важко стримати емоції.