Як отримати ліцензію на працевлаштування у 2021 році

22.03.2021 | Статті

Протягом останніх років досить поширеним явищем стала трудова еміграція. Зважаючи на складну економічну ситуацію в країні, робота за кордоном стала все більше приваблювати українців. У 2021 році ведення господарської діяльності в сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном продовжує бути достатньо прибутковим.

Такий вид бізнесу почати нескладно, але обов’язково слід знати, що провадження даної діяльності вимагає наявності відповідної ліцензії. Яким же чином можна отримати ліцензію на посередництво у працевлаштуванні за кордоном у 2021 році? Юристи компанії OGP надають розгорнуту відповідь на дане питання.

Перш за все, потрібно зібрати пакет необхідних документів, перелік яких можна знайти в Ліцензійних умовах, а також на офіційному веб-сайті Мінекономіки – з відповідними роз’ясненнями.

Хочемо звернути увагу, що іноземні документи мають бути засвідчені в державі їх видачі та легалізовані в консульській установі України або в МЗС. Документ, викладений іноземною мовою, обов’язково має бути перекладений на українську і переклад слід нотаріально засвідчити.

З минулого року був змінений орган надання ліценції на посередництво з працевлаштування, тому в 2021 році документи потрібно подавати до Мінекономіки, а не до Мінсоцполітики, як це було раніше.

Крім цього, звертаємо вашу увагу на організаційні та кадрові вимоги, яких необхідно дотримуватися під час провадження господарської діяльності. Так, обов’язковою умовою є те, що така діяльність повинна здійснюватися в нежитловому (офісному) приміщенні, яке необхідно забезпечити оргтехнікою і засобами телефонного зв’язку. Біля входу повинна бути вивіска із зазначенням найменування та режиму роботи, а в самому приміщенні треба мати так званий «куточок споживача» з інформацією відповідно до Ліцензійних умов.

Варто зазначити про основні зобов’язання ліцензіата. Вимагається обов’язкова наявність власного веб-сайту, ведення журналу єдиного обліку клієнтів, договір про надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном має бути укладений в письмовій формі, слід подавати органу ліцензування інформацію про кількість працевлаштованих осіб, тощо.

Ще однією вимогою є наявність в штаті одного працівника з юридичною освітою, оформленого відповідно до законодавства, а у разі відсутності такого спеціаліста, необхідно укласти договір на юридичне обслуговування за 100 грн в місяць.

Наявність ліцензії буде свідчити про законність вашої діяльності в працевлаштуванні за кордоном, про відповідність необхідним вимогам, викликатиме довіру клієнтів, а також дасть змогу відкрито розміщувати свою рекламу для залучення ще більше споживачів.

Таким чином, процедура оформлення ліцензії на провадження діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном є нескладною і передбачає лише збір потрібних документів та подання їх до Мінекономіки. Ліцензія є безстроковою та діє по всій території України. Рішення про видачу ліцензії можна знайти на веб-сайті Мінекономіки. Після оформлення даного документа слід дотримуватися ліцензійних вимог, адже їх порушення є підставою для анулювання ліцензії.

Підготовлено юристами OGP.UA