З України повально виїжджають хороші айтішники

19.06.2017 | Новини

Як повідомляють в UBR, Україна незабаром може недорахуватися тисяч висококласних ІТ-фахівців. Уже зараз, незважаючи на величезну популярність ІТ-напрямку, наші компанії відчувають серйозний дефіцит кадрів. За словами фахівців, уся справа – в масовому виїзді наших айтішників за кордон у пошуках більш вигідних контрактів.

«Сьогодні не вистачає висококваліфікованих, здібних розробників. Ринок диктує високі вимоги до технічної експертизи. І це стосується розробників не тільки Middle і Senior рівня, але й Junior рівня», – говорить керівник відділу персоналу ІТ-компанії Skywell Світлана Ященко.

Проте, в Україні дедалі складніше відшукати класні кадри не тільки середнього і вищого рівня, але з нещодавна вже й початкового. Експерти зазначають, що підготовка наявних джуніорів часто не дотягує до необхідного рівня, незважаючи на сотні спеціалізованих шкіл, а кмітливі фахівці, трохи набравшись досвіду у вітчизняних працедавців, одразу виїжджають за кордон.

У зв’язку з такою гострою нестачею персоналу український бізнес почав активно співпрацювати з національними вузами-лідерами галузі, як, наприклад, ХАІ, КПІ, КНУ ім. Т. Шевченка або Львівська Політехніка. Адже за щорічним випуском ІТ-фахівців Україна перебуває на початку топ-десятки Європи. Однак, на думку аналітиків ринку, цього ресурсу недостатньо для покриття дефіциту, якщо ситуація з виїздом айтішників із країни залишиться незмінною, не кажучи вже про її погіршення. Виходом є перегляд підходу до найму комп’ютерників і готовність запропонувати їм поліпшені умови праці, включаючи ще більш високі ставки.