Як вода впливає на наш мозок: цікаві факти

24.12.2023 | Статті

Мозок людини приблизно на 75-80% складається із води. Навіть невелике зневоднення призводить до головного болю, погіршення концентрації уваги, апатії. Всі знають як болить голова вранці після бурхливого вечора з вживанням алкоголю. А звертали увагу, як хочеться пити, коли працюєш над якимось проєктом, дисертацією або загалом докладаєш багато розумових зусиль? І це не без підстав! photo-1549372691-289fcc650e4e?q=80&w=2070&auto=format&fit=crop&ixlib=rb-4.0.3&ixid=M3wxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8fA%3D%3D

Чарівні властивості питної води

Дослідження вчених довели: постійне споживання оптимальної кількості чистої питної води (близько 2 літри на день) покращує мозкову активність приблизно на 15%! Недарма лікарі радять вживати натще склянку теплої H20, щоб зарядитися енергією та остаточно прокинутися. Крім того, своєчасно вгамовуючи спрагу і відмовляючись від солодких напоїв на користь безбарвної рідини, можна досягти наступного:

  1. Уповільнити старіння клітин мозку. Втрата навіть 1% вологи згубно впливає на мозкову діяльність, руйнуючи нейронні сполуки.
  2. Запобігти розвитку захворювань. До них відносяться: хвороба Альцгеймера, деменція, атеросклероз, інсульт, розсіяний склероз та багато інших.
  3. Покращити вироблення складників, що відповідають за забезпечення біоенергоінформаційних функцій мозку.
  4. Позбутися сонливості, стану подразнення та депресивного стану, налагодити роботу центральної нервової системи.
  5. Прискорити метаболічні процеси на 20–30%.
  6. Підвищити концентрацію уваги, посидючість та працездатність.

Вода — важливе джерело сил повноцінного функціонування мозку.

Шість корисних лайфхаків із вживання води

Ці прості хитрощі допоможуть покращити мозкову активність за допомогою води:

  1. Холодна рідина всмоктується організмом приблизно на 25% швидше за теплу, тому перед вживанням її краще остудити до 5-10 градусів Цельсія.
  2. Пити потрібно лише очищену рідину, з якої видалено всі органічні або хімічні домішки, включно із залізистими сполуками, зайвим хлором, добавками для ґрунту. Обов’язково використовуйте відповідний фільтр, наприклад ціна на фільтри-глечики в Україні максимально низька, а ефективність і швидкість роботи приладу — висока.
  3. Середня добова норма води на день для дорослої людини становить 2 літри, але це не обов’язкова догма: наприклад, спортсмени випивають набагато більше під час тренувань, а жителі холодних країн менше відчувають спрагу. Обов’язково прислухайтеся до свого організму: пити через силу не потрібно.
  4. У ранкову склянку води, про яку ми говорили раніше, варто додати трохи лимонного соку та меду. Такий натуральний коктейль допоможе активізувати нервову систему і «запустити» роботу мозку.
  5. Пити краще не поспішаючи, маленькими ковтками. Так мозок зможе вчасно зрозуміти, що рідини достатньо, і подати сигнал про те, що спрага втамована.

Пийте чисту воду і будьте здорові!