Багато українців не схвалюють кумівство на роботі

13.01.2017 | Новини

Близькі родичі, які працюють в одній і тій самій компанії, – не рідкісне для України явище. Однак не всім українцям така практика до душі. Лише близько 20% наших співгромадян вітають родинні зв’язки на роботі, тоді як майже 40% українців ставляться до таких робочих відносин із побоюванням або навіть із відвертою ворожістю.

Вважається, що головна причина, яка спонукає родичів шукати собі місце під дахом одного офісу, – це можливість усіляких поблажок і поступок. Подвійна кількість пільг для багатьох є переконливим доказом на користь кумівства.

Однак абсолютна більшість працівників українських компаній вважає, що родичам складно проводити межу між робочим і особистим, і це сильно ускладнює підпорядкування між ними. Багато хто також упевнений, що членам однієї сім’ї не уникнути сімейних конфліктів на роботі, а це, відповідно, дає поживу для пересудів.

Як свідчить практика, часто колеги несхвально ставляться до сімейних підрядів на роботі, автоматично вважаючи такі відносини нечесними та необ’єктивними, навіть якщо відсутні прямі докази такої необ’єктивності. Подібне негативне ставлення погіршує робочу атмосферу і жодним чином не сприяє згуртуванню колективу. До того ж, багато співробітників українських офісів зізналися, що у них зникає мотивація до розвитку, оскільки очевидно, що підвищення швидше отримає родич керівника, ніж працівник, який не перебуває з ним у родинних стосунках.