Україна знов очолила список ІТ-фрілансерів Східної Європи

04.04.2017 | Новини

Після декількох років невдач Україна знову на першому місці за показниками розвитку ІТ-фріланса в Східній Європі. При цьому ставки наших розробників досі тримаються на колишньому рівні, становлячи не більше USD 20 за годину роботи. Це нижче вартості ІТ-послуг поляків і росіян, чиї погодинні ставки досягають USD 25, незважаючи на втрату ринкових часток (і ті, й інші останніми роками здають свої позиції), на відміну від України, якій, навпаки, вдалося завоювати додаткові 7% ринку.

Росія залишається головним конкурентом України в боротьбі за пальму першості в сегменті ІТ-фріланса: розрив в участі обох держав на ринку зовсім незначний. А ось такі країни як Македонія, Молдова та Угорщина залишаються далеко позаду – втім, не відстаючи при цьому в розмірі ставок (близько USD 20 за годину). Тим часом, найвищими погодинними ставками (USD 25) може похвалитися Польща, незважаючи на ослабле ринкове становище.

Найбільша кількість ІТ-фрілансерів працюють у Києві, Харкові та Запоріжжі (у напрямку зниження). В провідній п’ятірці також опинилися російська Москва та білоруський Мінськ (4-а і 5-а позиції в рейтингу відповідно). За Мінськом без сильного розриву йдуть російські Санкт-Петербург і Новосибірськ, а також український Львів. У найближчому майбутньому Україна планує збільшити свою присутність у лідерах рейтингу ще принаймні на кілька міст (із великим потенціалом – Одеса та Дніпро, вже присутні у списку, але поки що на нижніх позиціях).