Як правильно скласти резюме молодому IT-фахівцю

Щоб отримати роботу, молодому айтішнику недостатньо самих лише професійних знань – необхідно правильно ці знання оформити, щоб успішно минути відділ кадрів. Тим часом, кадровики IT-компаній мають свою думку щодо того, яким повинне бути резюме потенційного співробітника IT-відділу.

2-х аркушів досить

Усе, що довше 2-х сторінок, вважається неефективним для будь-якого відділу – в цьому сходяться буквально всі ейчар-фахівці, для яких читання довгих автобіографій є зайвим навантаженням. Заохочується, якщо ви зможете продуктивно вкластися в сторінку. Але це повинна бути вкрай інформативна презентація себе, зі згадуванням усіх ключових аспектів – а саме освіти та вмінь, а для кандидатів із досвідом – також місць роботи й реалізованих проектів. Сам текст чітко структуруйте – бажано в дві колонки, щоби зліва йшли дати та назви блоків, а праворуч – опис. Це – не загальноприйнята норма, але саме таким більшість рекрутерів воліють бачити резюме.

Стресостійкий і справний – це все ні про що

Спробуйте бути лаконічним, для чого пропустіть деталі про сімейний стан, місце народження, школу, службу в армії та інші речі, що не стосуються справи. Також виключіть пункт про особисті якості. Кадровики зізнаються, що здебільшого вони взагалі його не читають, адже здобувачі заповнюють його буквально під копірку – просто тому, що так прийнято. До того ж, багато хто резонно зауважує, що ніхто з претендентів ніколи не напише «я ледачий» або «я вже заздалегідь ненавиджу свого боса». Тож геть спам а ля «комунікабельний» і «цілеспрямований». Туди ж можна віднести хобі: навряд чи захоплення ходьбою з лижними палицями допоможе вам на цьому етапі відбору.

Не описали функціонал у досвіді роботи? Вважайте, що ви не працювали

Рекрутери дуже критично ставляться до пункту «Досвід роботи» й настійно рекомендують зазначати лише декілька останніх місць (максимум 6-7 років). Порядок зазначення – від останнього місця далі за спаданням. Досвід слід описувати тезами, по кожній – кілька слів. Період роботи, назва та профіль компанії, посада, суть проекту, ваші обов’язки та результати – ось те, чого чекає від вас рекрутер у двох словах. Якщо проектів у рамках однієї компанії було багато, краще згадати лише ті, які стосуються бажаної вакансії. Про решту ви зможете розповісти на співбесіді.

Щось десь робите? Краще розкажіть, що зробили

Шукачам із досвідом неодмінно слід зосередитися на вже реалізованих проектах – це те, на що ейчар завжди зверне увагу. Виділіть те, що зроблено, в окремий пункт резюме. Покажіть, що ваша робота приносить результат, – наприклад, «я розробив такий-то інструмент, що застосовується в копіюванні даних» тощо. Якщо ж ви ще ніде не працювали, у вас усе одно повинні бути за плечима якісь завдання, які ви вже виконали, – ба навіть в університеті. Причому недосвідченим кандидатам рекомендовано сфокусуватися на цьому пункті набагато ретельніше. Й якщо кандидатам із досвідом можна упускати деякі досягнення, то претендентам без досвіду краще перераховувати всі (авжеж, ті, що стосуються профілю). Стажування, фріланс, участь у будь-яких конкурсах – не оминайте нічого.

Селфі можна залишити для інстаграма

Що стосується фото, без нього цілком можна обійтися – принаймні, більшість рекрутерів визнали, що фото в анкеті не грає практично ніякої ролі й тим паче не вирішує вашу долю в компанії. Якщо ви все ж зважилися на цей крок, оберіть презентабельний знімок. Якщо таких у вашому арсеналі немає, або презентабельним для вас є ваш аватар у шоломі Дарта Вейдера, від ідеї з фото краще відмовитися.

Не слід наївно вважати, що якщо ви – технар, то ваших технічних знань достатньо. Адже саме ейчар-менеджери вирішують, чи направляти вашу анкету далі до технічних фахівців. Якщо ви до того ж кандидат без досвіду, вам неодмінно слід врахувати наведені вище рекомендації, тим більше якщо у вас немає протекції в компанії й ви, як то кажуть, пробираєтесь крізь терни до зірок. Кадровики зі стажем упевнені, що за грамотного дотримання цих нехитрих норм вам вдасться швидко «пробитися до своїх», а там вже можна розслабитися й бути самим собою.