На Україну очікує масова зміна професій

19.04.2017 | Новини

Щоб ефективно боротися з безробіттям у країні, Державна служба зайнятості планує навчати непрацюючих українців новим спеціальностям. А які це будуть спеціальності, вирішуватиме бізнес. Саме з підприємцями держава намагається домовитися про якісну підготовку персоналу – аби відійти від моделі надлишку непотрібних кадрів.

Тепер безробітний українець не чекатиме, доки прийде його черга зайняти чергову вакантну позицію юриста або економіста. Працедавці самі розкажуть, хто їм потрібен.
У кожному регіоні будуть створені спеціальні підрозділи Служби зайнятості, чиїм завданням стане аналіз реальних потреб ринку праці. На основі отриманих аналітичних даних і формуватиметься база співробітників.

Перепрофілюванням українців будуть займатися спеціальні центри профпідготовки, які вже функціонують у декількох містах. Після закінчення навчання кожен працівник отримає диплом.

Фінансувати таку перепідготовку держава буде спільно з бізнесом – на основі державно-приватного партнерства. Багато представників бізнесу вже підтвердили готовність брати участь у проекті через гостру нестачу вузькопрофільних фахівців, яка лише наростає. Йдеться передусім про рідкісні на сьогоднішній день спеціалізації, як-от: тракторист, монтажник, закрійник, коваль, столяр, і загалом про спеціалізації у виробничо-промисловому секторі.

На думку чиновників, проект має цілком сприятливі перспективи. До списку великих підприємств, які співпрацюють зі Службою, вже входять такі гіганти як Укрзалізниця, і перелік компаній планують істотно розширити вже у найближчому майбутньому.