Настав час змінювати роботу? Дізнайтесь, як зважитися на цей крок

Причин для зміни роботи може бути безліч: і кар’єрний застій, і низька зарплатня, й особисті обставини. Однак причина зволікання з пошуком нового місця зазвичай одна – страх перед змінами. Сміливці, які зважилися на цей крок і жодного разу не пошкодували про своє рішення, діляться рекомендаціями про те, як побороти острах перед незвіданим і якісно змінити своє кар’єрне життя.

Відпустка допоможе зібратися з думками

Багато хто робить саме такий перший крок на шляху до зміни місця. Відпочинок від роботи допоможе розслабитись, а зміна обстановки – переключитися. Так ви зможете більш тверезо підійти до самої потреби у зміні роботи, що найчастіше непросто зробити в «польових умовах» постійного робочого завантаження – коли ваше еґо слушно заявляє, що час щось змінювати, а ваше альтер-еґо пропонує подумати про це завтра, коли ви будете не такі зайняті.

Планування змін пом’якшить процес зміни місця

Експерти стверджують, що правильно будує кар’єру той, хто планує будь-які зміни, а не йде на них зопалу чи від безвиході. До того ж, нове місце не завжди обіцяє самі лише медяники, тож не варто будь-яку нову пропозицію за замовчуванням вважати більш вигідною, ніж ваше поточне місце. Втім, із плануванням змін досвідчені шукачі затягувати не рекомендують – уже хоча б тому, що занадто довге перебування на одному місці робить вас менш гнучким, а в наш час гнучкість цінується вкрай високо.

Список цілей задасть вашим думкам правильний напрямок

Подумайте про те, чого ви хочете від кар’єри, що маєте в реальному житті та які дії виконуєте для реалізації своїх бажань. Цілком може бути, що перше питання у вас вийде розмитим, а по останньому взагалі буде порожньо. Неодмінно продумайте всі нечіткі моменти й оформіть їх у вигляді цілей. Рекомендовано зробити це письмово: а) будь-який візуальний матеріал засвоюється набагато швидше та надійніше, ніж не візуальний; б) прописуючи цілі, ви автоматично вдумуєтесь у них і ніби звикаєтеся з ними; в) ви завжди зможете швидко освіжити свої цілі в пам’яті. Складіть чернетку цілей, а потім упродовж декількох днів регулярно повертайтеся до неї, щоб окинути написане свіжим поглядом і, де потрібно, підкоригувати.

Розуміння актуальних вимог ринку праці не дасть вам «засидітися»

Регулярно вивчайте попит і пропозицію на ринку. Помиляється той, хто думає, що до сайтів працевлаштування слід звертатися лише в разі реального пошуку роботи. Систематичний огляд актуальних вакансій і резюме зовсім не означає, що ви обов’язково повинні змінити роботу. Це всього лише розумний прийом, який допоможе вам бути у формі й не застрягти в своєму нинішньому кар’єрному стані, тоді як ваші спритніші колеги вже давно беруть нові вершини. Знову ж таки, постійний моніторинг ринку допоможе вам не упустити той момент, коли і справді час міняти роботу.

Тренінги та спілкування з успішними людьми будуть відмінним стимулом

Вже і списки цілей напоготові, й відпустку відгуляли, й зміни напланували, а зважитися все не можете? Тоді вам – до інтернету! А саме – на пошук гідних вузькопрофільних тренінгів, що вчать, як приймати важливі життєві рішення. Можете відразу брати курс на тренінги, пов’язані з працевлаштуванням. А можна почати з азів підвищення самооцінки – часто цього досить, аби прийняття критичних рішень стало практично рутиною, а не одним із дев’ятьох кіл пекла. Разом із тренінгами (або замість них) можна приєднатися до соціальних груп у мережі, де учасники діляться своїм позитивним досвідом зміни роботи. Подібних спільнот безліч, і вони дійсно здатні підняти бойовий дух нерішучих працівників.

Підсумовуючи все вищесказане, хочеться зазначити, що головне – щось робити в принципі. Важливо здійснювати якісь спроби вчасно спрямувати своє кар’єрне майбутнє, щоби врешті-решт, зважившись-таки на зміни, ви не опинилися біля розбитого корита, будучи вже не цікавими ринку через свою зашкарублість.