Реформа медицини може призвести до скорочення медпрацівників

09.06.2017 | Новини

У четвер 8 червня Верховна Рада пропустила в першому читанні проект медичної реформи, яку називають однією з найбільш важливих для українців. “За” проголосували 227 депутатів. Головним акцентом реформи стає введення деяких платних медичних послуг на офіційному рівні.

За словами Уляни Супрун, яка виконує обов’язки міністра охорони здоров’я України, ця реформа є проривом, оскільки тепер українцям не доведеться платити лікарям “із повітря”: вартість передбачуваних до сплати послуг стане фіксованою.

Втім, думки про реформу в її сьогоднішньому вигляді сильно різняться. Так, депутат Олег Мусій, лікар і міністр охорони здоров’я при уряді Яценюка, впевнений, що реформа лише погіршить ситуацію з українською медициною й, до того ж, вона не запланована в бюджеті, про що він заявив у своєму коментарі для NewsOne:

“Це може призвести – і, швидше за все, призведе – до недоступності медичної допомоги, масового закриття установ охорони здоров’я та масового скорочення медичного персоналу. Легалізується плата за медичну допомогу, і тепер громадянам доведеться платити двічі: на вході до лікарні та за послуги медперсоналу. На реформу не закладено ні копійки, тому доведеться платити за все, зате офіційно”.

Однак Супрун стверджує, що кваліфіковані медики, навпаки, виграють, оскільки тепер їхня зарплатня виросте прямо пропорційно кількості пацієнтів. А на висококласних фахівців, за її словами, завжди великий попит.

“Наразі їхня зарплатня є низькою, оскільки лікарі прив’язані до тарифної сітки комунальних лікарень. Після впровадження реформи заробітня плата лікарів залежатиме від кількості пацієнтів, і це буде стимулом для кожного лікаря”, – зазначила Супрун.