У Мінсоцполітики пообіцяли відійти від привілейованих пенсій

14.06.2017 | Новини

Міністр соціальної політики України Андрій Рева від імені профільного міністерства виступає за скасування будь-яких пенсійних виплат із привілеями, про що він заявив на прес-конференції для регіональних ЗМІ. З впровадженням пенсійної реформи прийдуть нові, цілковито прозорі й абсолютно рівні умови нарахування пенсій незалежно від місця роботи і статусу пенсіонера.

«Донедавна пенсії призначалися за п’ятнадцятьма різними законами – відтак існували різні розрахунки пенсійного забезпечення. Наприклад, держслужбовець із 20-ма роками стажу держслужби отримував пенсію в розмірі 90% від останнього заробітку, а всі інші громадяни – лише 40% від зарплатні. Тобто за умови однакового розміру стажу й однакового рівня заробітку пенсії для окремих категорій різнилися більш ніж удвічі», – прокоментував міністр свою заяву.

Відтепер пенсії розраховуватимуться як Сз * Ікз * Кс, де Сз – це середня зарплатня в Україні за три роки до звернення за пенсією, Ікз – індивідуальний коефіцієнт зарплатні, Кс – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості стажу роботи на величину оцінки одного року страхового стажу.

В рамках запланованого урядом Гройсмана осучаснення пенсій для пенсіонерів, яким пенсійні виплати вже призначені, буде застосовуватися середня зарплатня, яка використовується для розрахунку пенсії в 2017 році, – а саме зарплатня за три попередні роки: 2014, 2015 і 2016.

Про індивідуальний коефіцієнт зарплатні – тобто співвідношення отримуваної зарплатні та середньої зарплатні, з якої сплачувалися внески, – українські громадяни можуть вільно отримати інформацію в будь-якому відділенні Пенсійного фонду.

Що стосується коефіцієнта страхового стажу, наразі величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1.35, а з 1 січня 2018 року вона вже складе 1. Однак зменшення коефіцієнта до зменшення пенсій не призведе.