Держбюджет одразу на три роки вперед: що напланували чиновники

15.06.2017 | Новини

У середу 14 червня на засіданні Кабміну вперше відбулося планування державного бюджету на кілька років уперед. Так, чиновники на чолі з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом затвердили бюджетну резолюцію на три найближчі роки.

“Ми починаємо новий бюджетний процес 2018, 2019 і 2020 років. Як ви знаєте, у вересні ми внесемо новий проект бюджету вже згідно з прийнятою бюджетною резолюцією”, – сказав Гройсман на засіданні.

У Міністерстві фінансів про можливість розвитку тенденції планування бюджету наперед висловилися так: “Це системна зміна бюджетної політики, яка повинна забезпечити стратегічний підхід до визначення пріоритетних заходів та ефективний розподіл ресурсів”.

За словами чиновників, така практика в подальшому дозволить ефективно планувати бюджетні витрати, контролювати державний борг країни і загалом забезпечить фінансову стабільність.

Затверджена бюджетна резолюція передбачає скорочення дефіциту бюджету з 3% до 2% ВВП, а також зменшення держборгу з 66,8% до 55% ВВП у 2020 році.

В бюджеті закладено зростання економіки до 5%. У прогнозах – 3% в 2018 році й по 1% в 2019 і 2020 роках. Однак прем’єр-міністр не виключає й більш високого зростання ВВП.

“Ми закладаємо послідовне зростання. Це буде означати, що ми працюватимемо над збільшенням кількості робочих місць, над вирішенням проблем інфраструктури. Ми закладаємо базовий прогнозований рівень, але від того, наскільки швидко та якісно ми будемо впроваджувати реформи, залежатиме, яким буде економічне зростання”, – зазначив Гройсман.