Крокуємо в Європу: влада збирається зрівняти чоловіків і жінок

16.06.2017 | Новини

У Міністерстві охорони здоров’я України виступили з пропозицією дозволити українським жінкам виконувати важку фізичну працю, яка до цих пір заборонена наказом № 256 “Про затвердження переліку важких робіт і робіт зі шкідливими або небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок” іще від 1993 року. В своєму рішенні чиновники з міністерства апелювали до гендерної рівності, яка наразі є міжнародним зобов’язанням.

Так, якщо наказ № 256 буде скасований, жінки в Україні отримають право бути задіяними в низці індустрій, досі заборонених для жіночої праці.

Відповідно, українські громадянки нарівні з чоловіками зможуть працювати з бетонними і кам’яними конструкціями, займатися монтажними і висотними роботами, працювати з металами (ливарні, зварювальні роботи, роботи зі свинцем тощо), бути задіяними у виробництві фтору, ртуті, фосфору, хлору, бензолу і т.д., а також, серед іншого, лакофарбових матеріалів, антибіотиків і пестицидів. Жінок можна буде законно залучати до рубки і валки лісу, а також до гірничих робіт, як, наприклад, будівництво підземних конструкцій, видобуток нафти, газу, торфу та руди.

На думку міністерства, поданий на розгляд проект документа відповідає вимогам Директиви ЄС “Про здійснення принципу рівних можливостей і рівного ставлення до чоловіків і жінок у питаннях зайнятості та професійної діяльності”.