Нюанси кладки каміна: корисні рекомендації

07.06.2021 | Статті

Іноді, щоб відчути справжню домашню атмосферу затишку і спокою, варто вимкнути всі джерела електричного світла і насолодитися ввечері біля каміна. Заспокійлива дія каміна випробувано багатовіковим досвідом: напівтемрява, тиша і тільки доноситься тріск дерева, що грає полум’я …

Зараз каміни набирають колишню популярність. Якщо з городянами все просто і при бажанні вони можуть купити вже готовий камін, то з жителями сіл не все так однозначно. Найчастіше вони вважають за краще викладати камін власноруч.

Матеріалом для кладки є простою червона цегла. Вогнетривкий теж часто використовується. За допомогою толю або руберойду необхідно ще на початковому етапі спорудити гідроізоляцію поверх фундаменту майбутнього каміна. Такий хід запобіжить небажане попадання вологи всередину.

Далі необхідно зробити розчин з глини. Найкраще його буде замісити за кілька днів до початку роботи. Таким чином, він настоїться і буде більш надійним. Підберіть необхідну ємність, змішайте в ній глину з водою, інтенсивно помішуючи. Воду необхідно доливати до тих пір, поки глина не досягне бажаної консистенції.

Всі цеглини необхідно підігнати за розміром один до одного. Все, що не підійшли, відкладіть в сторону. Коли буде готове, можна приступати безпосередньо до самого процесу кладки каміна. Перш за все, викладіть цокольний ряд на ребро. Буде до речі використовувати розчин цементу, так як це забезпечить більшу міцність, ніж інші матеріали.

Щоб забезпечити невеликий акуратний шов і надійну кладку, варто перед укладанням потримати цегла в воді кілька секунд. Такій цеглі знадобиться розчину в два рази менше, так як вода не дозволить йому вбиратися всередину. Пам’ятайте, що перев’язка швів – це потрібну дію. Шов повинен перекриватися вищим цеглою, починаючи приблизно з його середини.

Ця перев’язка є найбільш оптимальним і ефективним.

Розчин для кладки звичайнісінький: цемент (найменша маса), пісок і глина. Цемент можна брати звичайнісінький, наприклад, марка 150 відмінно підійде. Спочатку візьміть частину цементу і змішайте з 8-9 частинами піску. Таку суміш ретельно потрібно перемішати ще в сухому вигляді і лише потім додати в неї розчин з глини. Отриману суміш перемішувати до тих пір, поки не вийде однорідна маса. Придбати будь-яку суміш чи дізнатися ціну цементу у Львові перешовши на сайт і обравши товар який саме вам потрібен.

Пам’ятайте, 4-5 мм – відмінне відстань для швів. Вони повинні бути ні занадто товстими, але і не зовсім тонкими.

Якщо ви споруджуєте невеликий камін прямо на підлозі, то необхідно зробити своєрідну подушку під нього. Як матеріал для «подушки» підійдуть цеглини. Викладати їх слід в три ряди, причому перший повинен розташовуватися на повсті, попередньо змоченим в розчині глини, а зверху накритому покрівельним матеріалом.