Де жили вікінги?

27.12.2023 | Статті

Вікінги – це скандинавські мореплавці, які здійснювали морські походи в VIII-XI століттях. Вони жили на території сучасних Норвегії, Швеції та Данії.

Первісний ареал розселення вікінгів

Первісний ареал розселення вікінгів – це Балтійське узбережжя Норвегії, Швеції та Данії. Тут вони займалися землеробством, скотарством та рибальством. Однак, з часом, вони стали все більше займатися морськими походами.

Розселення вікінгів по Європі

В IX-XI століттях вікінги здійснювали морські походи по всій Європі, від Ісландії та Гренландії до Північної Африки та Близького Сходу. Вони нападали на міста і села, грабували і вбивали людей, а також захоплювавши рабів. Однак, вікінги також займалися і мирною торгівлею. Вони торгували хутром, шкірою, зброєю та іншими товарами.

Викінгські колонії

Нормандія

Нормандія – це історична область на півночі Франції. Вона була заснована вікінгами в IX столітті. Вікінгський вождь Ролло отримав від французького короля Карла III Простодушного землі в Нормандії в обмін на те, що він припинить нападати на Францію.

Нормандські вікінги швидко змішалися з місцевим населенням і стали французами. Однак, вони зберегли свою мову, культуру та традиції. Нормандські вікінги відіграли важливу роль в історії Франції. Вони стали королями Англії, а також заснували Нормандську державу в Італії.

Ірландія

Вікінги почали нападати на Ірландію в VIII столітті. Вони захопили багато ірландських міст, зокрема Дубліна, Корка та Лімерика. Вікінгські королі правили Ірландією протягом декількох століть.

Шетландські та Фарерські острови

Шетландські та Фарерські острови розташовані в Північному морі. Вони були заселені вікінгами в IX столітті. Вікінгські колоністи займалися землеробством, скотарством та рибальством.

Шетландські та Фарерські острови стали важливими центрами торгівлі між Скандинавією та Європою. Вони також стали важливими форпостами вікінгів в Атлантичному океані.

Ісландія

Ісландія – це острів в Атлантичному океані. Він був заселений вікінгами в IX столітті. Вікінгські колоністи були першими європейцями, які заселили Ісландію.

Ісландці швидко освоїли острів. Вони займалися землеробством, скотарством, рибальством та торгівлею. Ісландія стала важливим центром культури та науки в епоху вікінгів.

Гренландія

Гренландія – це найбільший острів у світі. Він був заселений вікінгами в IX столітті. Вікінгські колоністи заснували два поселення на Гренландії: Ейстрібюг і Вестербюг.

Гренландські вікінги займалися землеробством, скотарством, рибальством та торгівлею. Вони також були першими європейцями, які досягли Північної Америки.

Русь

Русь – це історична держава на території сучасної Росії, України та Білорусі. Вона була заснована вікінгами в IX столітті.

Вікінгський вождь Рюрик заснував Рюриковичів, першу династію російських князів. Вікінгські князі правили Руссю протягом декількох століть.

Вікинги зробили значний внесок в розвиток Русі. Вони ввели в Русь нову культуру, архітектуру та технології. Вони також сприяли поширенню християнства в Русі.

Занепад епохи вікінгів

Епоха вікінгів закінчилася в XI столітті. Це було пов’язано з рядом факторів, зокрема:

  • Зростанням християнства в Скандинавії
  • Зміцненням державних структур у Європі
  • Зміною клімату, яка зробила мореплавство більш небезпечним

Висновок

Вікінги – це яскрава сторінка в історії Європи. Вони були не тільки войовничими мореплавцями, але й талановитими торговцями та завойовниками. Їхня спадщина досі відчувається в багатьох частинах Європи.