Не дають відпустку? Тепер страждатимете не лише ви, а й працедавець

20.04.2017 | Новини

Згідно з трудовим законодавством України, будь-який працедавець, що відмовляє працівнику у щорічній відпустці, яка передбачена законом, має бути оштрафований. Сума штрафу дорівнює мінімальній заробітній платні, яка з 1 січня 2017 року становить 3200 грн.

Якщо працівник перебуває з працедавцем у трудових відносинах, які підкріплені трудовим договором, він має право вимагати 24 календарні дні відпустки щорічно (з прийняттям нового Трудового кодексу кількість днів імовірно збільшиться до 28). Робочий рік, за який нараховується відпустка, починається з моменту підписання сторонами трудового договору.

В разі отримання відмови у наданні щорічної відпустки працівник має право вимагати виконання працедавцем свого зобов’язання, а держава накладає на компанію штраф. При цьому законом не передбачено будь-яких винятків, пов’язаних із строком давності. Якщо працівник не використав відпустку протягом робочого року, він має право використовувати її в наступні роки.

Не існує жодних законодавчих приписів, що дозволяють компанії позбавити працівника бодай одного відпускного дня. Тож якщо має місце мінімальне порушення права працівника на щорічну відпустку, рекомендовано звертатися до Державної служби України з питань праці. Авжеж, це стосується лише громадян, працевлаштованих офіційно, оскільки основним аргументом під час звернення стане трудовий договір.