Студенти без стипендій – загроза для ринку праці

28.08.2016 | Новини

university-students

З огляду на нещодавню ініціативу Міністерства фінансів України зі скасування стипендій для студентів починаючи з наступного року, над ринком праці країни нависла реальна загроза «просідання». Молоді люди, позбавлені державних виплат, почнуть «атакувати» працедавців із пропонуванням більш низької вартості послуг, аби заповнити прогалину в своєму зубожілому бюджеті. А для українського ринку працевлаштування, й без того враженого безробіттям та, як наслідок, високою конкуренцією, в умовах нинішньої кон’юнктури це означатиме серйозну перевагу на користь низькооплачуваних, хай навіть не дипломованих працівників. Підсумком стане спільний провал: у виграшу не залишаться ні студенти, що отримують копійки за непрофесійні послуги, ні фахівці з дипломами, витручені з ринку більш дешевою робочою силою.

Представники Мінфіну вже прокоментували своє рішення й можливі його наслідки, заявивши, що скасування стипендій жодним чином не призведе до падіння національного ринку праці й погіршення результатів успішності студентів, а зекономлені суми, навпаки, допоможуть підвищити якісний рівень навчання у країні – зокрема, стандарти вищої освіти.

Втім, поки що ці зміни не внесені до відповідного закону, й, отже, за них не проголосувала Верховна Рада. Тож, наразі ця ініціатива існує лише на папері. Однак експерти побоюються, що в разі прийняття цих поправок криза ринку зайнятості може бути набагато глибшою, ніж це видається на перший погляд.