Тепер заживемо: в Україні знов планується підвищення зарплатні

04.09.2016 | Новини

kyiv

Україна знову на порозі соціальних покращень. Принаймні так стверджують профільні міністри, обіцяючи підняти зарплатню приблизно у 1,5 рази. Вже у вересні має бути відомо, коли очікувати на такі позитивні зміни.

В перших списках на підвищення – медики та вчителі: ці категорії бюджетних службовців є сьогодні найбільш вразливими у країні. Втім, відчутно підвищити їм заробітну платню в одну мить не вийде, оскільки це потягне за собою надто великі суми з бюджету. Планується поступове збільшення ставок із урахуванням багатьох чинників, як-от: навантаження, вислуга років тощо. Урядовці обіцяють суттєво покращити умови життя медперсоналу та педагогів уже найближчим часом. На першому етапі планується підвищення оплати праці на 10% (у грудні 2016 року). Та загалом зарплатня зросте у півтора рази, згідно з далекосяжними планами Міністерства соціальної політики.

Швидше за все, не варто надто розраховувати на такі зміни тим, хто шукає роботу у великому приватному бізнесі: навряд чи працедавці стануть настільки суттєво підвищувати своїм працівникам платню, яка й без того може бути достатньо високою. З іншого боку, великі компанії завжди готові платити більше незалежно від змін законодавства, якщо компетенції працівника задовольняють вимогам їхнього бізнесу. Відтак, уже зараз топ-менеджери та ІТ-фахівці можуть заробляти 10-30 тисяч гривень на місяць, і це – не межа.