Чи вірити вакансіям «без досвіду, без освіти»

workers

Зараз дедалі частіше зустрічаються пропозиції роботи, чиї автори обіцяють гідний та швидкий заробіток незалежно від досвіду й освіти. Робота в мережі інтернет, набір тексту, помічник керівника без вищої освіти й досвіду роботи, партнер по бізнесу – ось лише деякі з активно пропонованих позицій. У чому ж підступ?

Замислитися слід уже в тому випадку, якщо вам призначають зустріч у парку чи кафе замість офісу. Втім, навіть якщо це офіс, зверніть увагу на обстановку: якщо вам обіцяють великі прибутки, при цьому приміщення обшарпане, це чітко вказує на шахрайство.

Також тривожним сигналом є вимога передоплати: яку б суму у вас не просили наперед, пам’ятайте, що такої норми закону не існує, й вас просто обманюють. Те саме стосується придбання витратних матеріалів власним коштом, у тому числі «з подальшим відшкодуванням».

Насторожіться, якщо вам відмовляться розповідати про ваші функції телефоном, наполегливо запрошуючи на співбесіду для ознайомлення з деталями роботи.

Ніколи не діліться з такими працедавцями своїми персональними даними й тим більше не надавайте їм документи та їхні копії, особливо без особистої зустрічі. Часто саме такі схеми використовуються в різного роду аферах.

Пам’ятайте, що респектабельна компанія завжди вимоглива до співробітників, і якщо вас готові прийняти на посаду вже після короткого телефонного дзвінка, це дуже схоже на шахрайство.