Держава наведе лад у працевлаштуванні за кордоном

21.11.2016 | Новини

Кабінет міністрів України затвердив норми контролю за роботою агентств, які виступають посередниками у працевлаштуванні українців за кордоном. Так, передбачається введення трьох ступенів ризику, пов’язаного з їхніми послугами. Відповідно, для кожного посередника на ринку буде визначено ризик одного з наступних рівнів: високий, середній або незначний, і завдяки встановленому рівню надійність кожного агентства стане більш прозорою.

Рівні ризику визначатимуться з огляду на кількість підтверджених скарг, що надійшли від користувачів щодо того чи іншого агентства, а також на кількість осіб, успішно працевлаштованих за кордоном, і на деякі інші критерії.

Тим часом, за останніми статистичними даними, на роботу за кордон прагне значна частина українського населення: близько 40% громадян готові тимчасово виїхати працювати за кордон, а приблизно 25% українців уже цікавились роботою в інших державах. Таким чином, посилений контроль за працевлаштуванням на іноземних територіях дуже актуальний з огляду на часті оборудки з працевлаштуванням українських громадян за кордоном. Експерти зазначають, що посередники в багатьох випадках діють за сумнівними схемами, проте найчастіше виходять сухими з води через відсутність нормального регулювання їхньої діяльності. Очікується, що така постанова поліпшить ситуацію, дозволивши легітимно перевіряти агентства з високим рівнем ризику раз на два роки, з середнім рівнем – раз на три роки і з незначним – раз на п’ять років.