Як оплачується в Україні жіноча та чоловіча праця

06.04.2017 | Новини

Незважаючи на популяризацію жіночої праці та плавний рух до зрівнювання чоловіків і жінок у посадах, Україна досі не може похвалитися паритетом чоловічого й жіночого працевлаштування.

Як і раніше, жінок так само мало на керівних посадах – набагато менше в порівнянні з їхніми колегами-чоловіками. Ситуація з такими позиціями як фінансовий директор і керівник відділу персоналу більш-менш прийнятна: близько 40% жінок на загальну масу претендентів, і це – найкращий показник по вітчизняному ринку працевлаштування. А ось найменша кількість жінок перебуває на посадах технічних директорів і керівників ІТ-відділів: лише 4-10% українок, на противагу 90-96% українців. Не сильно шанують жінок-керівників і в логістиці й продажах: тут їхня кількість не перевищує 20%.

Аналогічна ситуація з домінуванням чоловіків і в питанні заробітної плати. Жінкам України традиційно платять менше, й, що характерно, українки традиційно просять менше. Так, за статистикою, побажання по зарплатні в резюме чоловіка та жінки з еквівалентними навичками, досвідом роботи й освітою суттєво різняться, й різниця в жіночих анкетах – традиційно в бік зменшення. При цьому цікаво, що в певних спеціалізаціях працедавець все одно віддасть перевагу чоловіку, навіть незважаючи на скромніші фінансові запити жінки на тлі очевидно однакових переваг у кандидатів обох статей.