В Україні перевірятимуть працедавців без попередження

05.05.2017 | Новини

Уряд України серйозно взявся за порушників трудового законодавства. Як повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, 26 квітня 2017 року Кабінет міністрів України ратифікував постановою № 295 процедуру контролю трудового законодавства з боку держави. Тепер інспекцій побільшає, а попереджень про їхнє проведення працедавці не отримуватимуть.

Інспекція може бути ініційована за рішенням суду, в результаті звернення правоохоронних органів, пенсійного фонду, профспілок, фіскальної служби та інших органів.

При цьому інспектори будуть зобов’язані відгукуватися на будь-яку скаргу самих працівників. Так, кожен українець зможе поскаржитися до трудової інспекції, якщо порушуються його трудові права – наприклад, якщо його не оформлюють офіційно, йому затримують зарплатню, позбавляють його права на заслужену відпустку тощо.

Інспектори наділяються юридичним правом вимагати всі необхідні для перевірки документи, електронні дані, виписки з реєстрів і т.д., а також отримувати повний доступ до необхідних для проведення інспекції приміщень. Аналогічно інспектор має право провести бесіду з будь-яким із співробітників компанії, що перевіряється.

При виявленні порушень інспектори видаватимуть приписи щодо їхнього усунення, які працедавці мають право оскаржити протягом 10 днів.

Ця постанова покликана поліпшити якість праці в країні загалом і скоротити кількість неоформлених працівників зокрема. В результаті таких дій виведений із тіні бізнес почне наповнювати бюджет і дефіцитний пенсійний фонд.