Українцям розповіли, як нараховуватимуть пенсії по-новому

18.05.2017 | Новини

На засіданні уряду прем’єр-міністр України Володимир Гройсман представив проект нової пенсійної системи. Як стало відомо, пенсійний вік українцям підвищувати все ж не планують. Однак тепер, щоб вийти на пенсію, як раніше, – в 60 років, буде потрібен трудовий стаж у розмірі 25 років. Громадяни, у яких стаж менший, змушені будуть виходити на пенсію пізніше. Це, перш за все, стосується українців, що довгий час отримували зарплатню “в конвертах”.

“Такі люди матимуть можливість виходу на пенсію в 63 роки, а якщо у людей менше 15 років стажу – то в 65 років”, – пояснив прем’єр-міністр.

Передбачено й альтернативний варіант доотримання відсутніх років праці: українці зможуть їх просто купити.

“Ти досяг 60 років, а у тебе – 24 роки трудового стажу. Що тобі робити? Ти можеш компенсувати вартість одного року, двох, трьох, чотирьох років шляхом внесків до відповідного пенсійного фонду”, – поділився Володимир Гройсман очікуваним нововведенням у пенсійній системі.

Також скасовується оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів. Гройсман іще раз зазначив, що ці відрахування були лише тимчасовим заходом, і наразі потреба в них відпала.

Тепер, аби нова пенсійна система запрацювала, її повинні затвердити при Президенті України, а далі – у Верховній Раді. Гройсман висловив надію на те, що депутати зможуть виконати всю необхідну роботу до літа, щоб із 1 жовтня українці вже відчули на собі позитивний вплив реформи.