Застаріла пенсійна система завдала шкоди українському бюджету на мільярди

29.05.2017 | Новини

90 млрд. гривень, або близько 10 млрд. доларів, – саме стільки український бюджет недоотримав через застарілу пенсійну систему. Про це заявив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики Юрій Соловей.

“Через те, що ми не ввели накопичувальну систему, за останні десять років українська економіка втратила близько 90 млрд. грн. Це майже стільки, скільки ми залучили від МВФ за програмою EFF”, – зазначив Соловей.

Депутат називає безліч чинників, що свідчать на користь накопичувальної пенсійної системи. Серед них – реальне залучення 500 млрд. грн. і більше протягом найближчого десятиліття від працівників, яким наразі до 35 років, – але тільки якщо така система запрацює вже з 2018 року.

Також серед переваг такої системи – й підтримка держпідприємств. “На сьогодні ми маємо тисячі підприємств у державній власності, викупити які за ринковими цінами ніхто не хоче. Чому, наприклад, акції Одеського припортового заводу не може викупити державний інвестиційний фонд за рахунок коштів накопичувального фонду?”, – зазначив Соловей.

Чиновник також повідомив, що країні не потрібен додатковий час на розробку спеціального законодавства – адже в Україні вже давно існує відповідна законодавча база, що суттєво спрощує введення накопичувальної системи.