Пенсійна реформа в Україні нагонить ціни

21.06.2017 | Новини

Такою є думка фінансових експертів, повідомляють Деньги.ua. З одного боку нібито благородна мета – осучаснення пенсій – в результаті неминуче призведе до здорожчання життя. Адже на пенсійну реформу Гройсмана підуть не заплановані 11,6 млрд. грн. у поточному році, плюс іще 30 млрд. грн. – в році наступному.

«Пенсійні виплати навіть всього лише в 3 млрд. грн. дадуть стимул цінам. Пенсіонери будуть витрачатися на їжу. І восени отримаємо додатково не менше 1% приросту інфляції. Й це впливатиме на девальвацію української валюти. А в 2018 році збільшені пенсійні виплати виходитимуть на ринок уже весь рік. Інфляційний потенціал, який закладається в гривню, буде спрацьовувати через курс навіть незалежно від того, чи буде транш МВФ», – прокоментував економічні досягнення нинішнього уряду директор Першої Дніпровської інвестиційної компанії Олексій Кущ.

Між тим, нещодавня бюджетна резолюція в очах експертів, як то кажуть, тріщить по швах. Питання номер один: де брати долар, якого в країні вже практично немає, й при цьому серйозне збільшення доларових резервів на найближчі роки не прогнозується.

«Кабмін сам визнає, що гривня під тиском. Боргове навантаження в резолюції показане, але ми не бачимо, як платити. Якщо не буде якісного ринкового заміщення євробондів, і не буде можливості тримати курс в ручному режимі, то він сильно стрибатиме», – зазначає начальник відділу ринкових досліджень рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик.