5 універсальних порад для пошуку роботи

30.09.2020 | Кар’єра

У житті бувають різні ситуації, і навіть висококваліфікований спеціаліст може залишитись без роботи. Конфлікти з керівництвом, пошуки кращої долі, масові скорочення — це те, що змушує сідати за комп’ютер та складати високоякісне резюме онлайн. Але CV — далеко не єдине, що допомагає знайти омріяну роботу. Нижче пропонуємо вам 5 порад, які мають стати такими собі китами для пошуку.

Порада №1. Пошук у декількох джерелах одночасно

Не фокусуйтесь на одному сайті чи газеті (так-так, непогане місце можна знайти і там). Намагайтесь використовувати всі доступні джерела, починаючи від розкручених сайтів (типу work.ua), закінчуючи оголошеннями на стовпах (тут будьте уважні — не натрапте на шахраїв).

Також не потрібно нехтувати центром зайнятості. Як би там не було, якщо вам навіть не сподобається жодна із запропонованих вакансій, ви будете отримувати якісь гроші від держави. Вона ж забезпечує безкоштовні курси для підвищення кваліфікації, а це — великий плюс.

Моніторте сайти з вакансіями. Обов’язково складіть резюме, навіть якщо досвіду роботи у вас немає. Майбутній роботодавець може переглядати базу ресурсу та випадково зацікавитись саме вами.

Ще є таке поняття, як рекрутингова агенція. Там працюють посередники, які допоможуть знайти роботу. Але, звичайно, вони виконують свої функції не безкоштовно.

Соціальних мереж (читай: сарафанного радіо) також не можна відкидати. Часто в групах міст постять цікаві вакансії. Головне їх не проґавити. А ще розкажіть усім знайомим, що ви шукаєте роботу та коротко окресліть бажану посаду.

Порада №2. Складіть резюме

Пошук роботи — це фактично продаж самого себе. Тобто для початку навчіться оцінювати свої навички, бажання та досвід. Суперпрофесіонали, про яких знає більшість роботодавців із вузьких кіл, можуть дозволити собі скласти CV на газетці на колінці. Для них це формальність, адже навіщо розповідати про те, що і так відомо. Якщо ви таким не є і надпрофесіоналізм десь попереду, потрібно буде постаратись.

Гарненько задумайтесь, чому саме вас мають вибрати іх сотень інших кандидатів. Коли ви хоча б приблизно окреслите відповідь на це запитання, відкривайте конструктор резюме та переводьте думки у зв’язні речення.

Чому саме конструктор? Тому що там є шаблони — заготовки для будь-якої професії. І складені вони досвідченими рекрутерами. Ці люди знають, що вони хочуть побачити в кандидаті перед тим, як запросити його на співбесіду. Іншими словами, подібні сайти — це ваша шпаргалка.

Порада № 3. Не відмовляйтесь від підробіток

Якщо у вашому «домашньому банку» є хоча б невеличкий запас грошей, можна ігнорувати цей пункт. Але ніхто не знає, чим обернеться пошук роботи, і коли ви знайдете потрібну вакансію. Тому якщо запропонують щось тимчасове — не відмовляйтесь.

Порада №4. Завжди отримуйте нові знання

Використайте «безробітний» час із користю. Не нехтуйте курсами, семінарами, відеоблогами, які допоможуть отримати нові знання. Потім вони для чогось та згодяться.

Порада №5. Не зупиняйтесь

Є категорія людей, яка отримує одну, другу, третю відмову, і припиняє пошук. До того ж, починає розповідати направо і наліво, що роботу знайти от просто нереально.

Якщо у вас завищена самооцінка (30 тисяч зарплати і менше не пропонувати), немає ніякого досвіду (уміння працювати в Ворд та розповісти про шикарну рибалку, на якій ви були минулого тижня, не враховується), необ’єктивна оцінка власної цінності (бажання тут і зараз стати генеральним директором General Motors) тоді, звичайно, потрібну вакансію ви не знайдете ніколи. Але якщо ви готові починати з мінімуму (5–8–10 тисяч), постійно самовдосконалюватись (вивчати нову інформацію, проходити курси та семінари) та вмієте проводити роботу над помилками (об’єктивно оцінюєте себе та свої вміння, вчитесь коригувати їх), то склавши гарне резюме, дуже скоро перейдете із категорії безробітної в працюючу верству населення.