Як продовжити ліцензію на зберігання пального

04.02.2021 | Экономіка

Хоч всі ліцензії на пальне (виробництво, опт, роздріб, зберігання) видаються терміном на п’ять років, однак плата за них справляється щорічно.

Ми підготували консультацію для підприємців з цього питання. Консультація враховує як законодавчі вимоги, так і інформацію особисто отриману від представників податкової.

▫️В який строк необхідно внести чергову плату за ліцензію?

Підприємець зобов’язаний внести річну плату за ліцензію на пальне до закінчення терміну, зазначеного на оригіналі ліцензії (знизу або на звороті).

При цьому останнім днем дії ліцензії буде дата, що передує даті, зазначеній в такій ліцензії. Якщо черговий платіж буде внесено вчасно, дія ліцензії продовжується ще на один рік.

Наприклад, Підприємству 08.07.2019 року було видано ліцензію на право зберігання пального. Термін дії такої ліцензії (зазначений у ній): з 08.07.2019 року до 08.07.2024 року. На звороті (або знизу) ліцензії у графі “Відмітки про поточні сплати за ліцензію” вказано: “Сплачено за період з 08.07.2019 року до 07.07.2020 року”.

В такому разі Підприємство зобов’язане внести черговий платіж за ліцензію не пізніше 07.07.2020 року! При цьому, 07.07.2020 року вважатиметься останнім днем дії такої ліцензії.

❗️Однак, зважаючи на те, що існує обов’язок повідомляти ДПС (або її територіальні органи) про внесення щорічної плати за ліцензію (про що вони неодноразово писали у своїх роз’ясненнях), то наполегливо рекомендуємо здійснювати цю плату завчасно (за місяць-декілька тижнів до завершення вказаного строку) з метою недопущення призупинення дії ліцензії.

▫️ Яким чином слід подати документи? Чи можна здійснити дані дії онлайн?

Серед документів податківці хочуть бачити заяву (чи супровідний лист), оригінал ліцензії та оригінал платіжного доручення.

Відповідно до ст. 15 Закону України № 481/95-ВР документи подаються уповноваженою особою або надсилаються рекомендованим листом.

Подання документів в електронній формі (в тому числі через Електронний кабінет платника податків) не передбачено.

❗️Слід зауважити, що Ви не повідомляєте податкову про внесення плати, а подаєте документи до органу ДПС для внесення відмітки про річну плату.

Щодо строку розгляду документів податковою, на даний момент дана інформація уточнюється (з практики – це може бути від 5 до 20 днів).

▫️ В яку податкову слід подавати вказаний пакет документів?

Підприємці подають документи на розгляд:

– по ліцензіях на право зберігання або роздрібного продажу пального – на адресу ГУ ДПС в областях та м. Києві за місцем розташування місць зберігання/торгівлі;

– по ліцензіях на право оптової торгівлі пальним або виробництво пального – на адресу ДПС України.

▫️ Які наслідки несплати/неповідомлення ДПС про сплату чергового платежу?

У разі несвоєчасної сплати чергового платежу за ліцензію, дія ліцензії призупиняється. Тобто в цей час суб’єкт господарювання не має права зберігати, виробляти чи продавати пальне.

Водночас у разі несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії, ліцензія анулюється.

______________________

Для отримання безкоштовної консультації або замовлення послуги можете звертатись за телефонами:

+ 38 (063) 691-58-56
+ 38 (067) 319-94-51

Більше інформацї на сайті: https://insenta.com.ua/paluvo/