Правила заливання бетонної підлоги по ґрунту

23.03.2023 | Статті

Заливати бетонну підлогу по грунту – складне завдання, потрібно врахувати низку обмежень, дотримати технологію, виконати поетапну роботу якісно та без помилок. У такому разі кінцевий результат зможе порадувати високою якістю та тривалим терміном експлуатації бетонної підлоги. Для мешканців Закарпаття бетон можна замовити на підприємстві Хуст бетон, а з основними обмеженнями та етапами роботи ми намагатимемося розібратися у цій статті.

Умови для бетонування підлоги

Роботи по ґрунту можна сміливо виконувати, якщо ґрунтові води залягають на глибині не менше 4 метрів від поверхні. В іншому випадку є ризик затоплення та підвищеного рівня вологості в будинку, що може призвести до грибкових та пліснявих відкладень через капілярний підсмоктування вологи. Перед тим, як купити бетон, варто запросити групу фахівців для дослідження ґрунту. Залежно від розташування ділянки він може піддаватися сезонним деформаціям, і будівництво швидко руйнуватиметься незалежно від якості встановленого фундаменту.

Варто пам’ятати, що підлогу по грунту можна заливати тільки в опалюваних приміщеннях, щоб грунт не промерзав і зміна температури не викликала деформації. Якщо всіх умов дотримано – можна переходити до робіт. Заливання підлоги на ґрунтову основу здійснюється в останню чергу – після заливання фундаменту, зведення стін та даху. Так що потрібно багато матеріалу і краще замовити бетон з доставкою по Хусту.

64186f42a0682.jpg

Основні етапи заливання підлоги бетоном

Першочергове завдання – правильно нанести лінію рівня чистої статі. Раніше це робили вручну – проводячи на всіх стінах лінію та перевіряючи рівнем її горизонталь. Нині це можна зробити за допомогою спеціального обладнання. Від проведеної раніше нульової лінії знімається ґрунт на глибину близько 30 см. Послідовність заливання бетонної підлоги:

ґрунт щільно утрамбовується до того моменту, поки на ньому не залишається слідів від кроків дорослої людини;
формується підсипка з декількох шарів: гравію завтовшки 7-10 см, піску завтовшки 10 см і щебеню з фракцією 50 мм завтовшки 10 см. Кожен шар утрамбовується і зверху все засипається піском або крихтою з щебеню;
встановлюється гідроізоляція з руберойду та поліетиленової плівки внахлест. Матеріал виводять на стіну до “нульової” лінії, фіксують скотчем;
заливається перший шар бетону, його називають «худим», оскільки його товщина всього 40 мм. Незважаючи на це, варто купувати бетон з маркуванням не менше ніж М200;
встановлюється теплоізоляція з перліту, щільної базальтової вати чи пінопласту;
виконується посилення підлоги арматурною сіткою з розміром осередку 100х100 мм;
встановлюють «маяки» для визначення рівня та виконують заливання бетоном товщиною не менше 10 см.

У процесі твердіння поверхню підлоги періодично змочують водою і накривають плівкою, щоб уникнути пересихання. Марочна міцність набирається не менше ніж через 28 днів, тому до наступного етапу робіт варто приступати через два тижні, але все залежить від того, за якою ціною купувати бетон у Хусті і чи відповідає він заявленій якості.