Хто такий тимчасовий працівник?

09.05.2023 | Ринок праці

Тимчасові працівники працюють із компаніями/приватними особами або віддалено, або дома залежно від проекту. Це висококваліфіковані люди, найняті для виконання описаних завдань відповідно до положень технічного завдання (ТЗ). Закінчивши проект, вони йдуть. Їх можуть відкликати, якщо виникне інший проект.

Якщо Ви шукаєте рекрутингове агенство для підбору персоналу, ми рекомендуємо звернутися до українського HR провайдера Rost Group.

Ці працівники є постійними працівниками організації. Отже, компанія та власник бізнесу не несуть відповідальності за забезпечення їхньої безперервної роботи.

Тимчасових працівників також називають іншими іменами, такими як:

  • Фрілансери
  • Підрядники
  • Робочі концерти
  • Неоплачувані працівники
  • Гнучка робота
  • Тимчасовий персонал
  • Індивідуальні ресурси
  • Агентські працівники
  • Аутсорсинг робочої сили

Чим вони відрізняються від звичайних працівників?

Тимчасові працівники працюють із компанією над конкретними проектами, тоді як звичайні співробітники щодня виконують завдання та продовжують працювати з компанією щодня. Тимчасові працівники не виконують завдання компанії щодня, а виконують обов’язки відповідно до вимог проекту та дотримуються графіка контракту.

На відміну від найманих працівників, тимчасових працівників не навчають на робочому місці, а наймають у зв’язку зі своїми конкретними навичками. Вони знають, що робити для проекту, і вимагають мінімального керівництва. Їм не платять, як найманим чи погодинним працівникам. Їм платять за проект, для якого їх найняли. Ціна проекту встановлюється перед тим, як вони почнуть працювати над проектом.

Позиковим працівникам не надаються пільги для працівників, такі як пенсійні плани чи медичне обслуговування. Вони мають подати свій прибутковий податок замість того, щоб віднімати його з платіжної відомості компанії.

Які переваги найму тимчасових працівників?

Є кілька стратегічних переваг найму тимчасових працівників. Вони є:

Зниження витрат
Найбільша перевага найму тимчасових працівників, як правило, значною мірою залежить від фінансової сторони. Коли ви наймаєте тимчасових працівників, ви можете скоротити витрати з погляду:

  • Вам не потрібно пропонувати їм медичні пільги або пакет пільг для співробітників.
  • Вам не доведеться надавати їм оплачувані лікарняні та відпустки
  • Вам не потрібно платити їм за понаднормову роботу.
  • Завдяки всім цим перевагам ви заощаджуєте на наймані працівника та зберігаєте адміністративні витрати на заробітну плату та HR.

Відсутність податкових зобов’язань
Тимчасові працівники відповідають за подання податкової декларації. Компанія, з якою вони працюють над проектами, не повинна утримувати та вносити податки на заробітну плату. Крім того, вам не потрібно сплачувати внески роботодавця на податки на соціальне забезпечення та медичну допомогу.

Більше гнучкості
Компанії повинні швидко адаптуватися, реагувати та змінюватися відповідно до нових ринкових ситуацій. Ви можете залучати ресурси та задовольняти попит за рахунок тимчасових працівників залежно від кон’юнктури ринку.

Безпроблемний час адаптації
Робота з тимчасовим персоналом допомагає менеджерам приймати обґрунтовані рішення щодо найму. Крім того, час адаптації позикових працівників короткий та швидкий. Весь процес запрошення претендентів, проведення співбесід, підбору кандидатів, проведення інструктажу та проведення тренінгів виключається із позиковими працівниками. Ви можете просто пошукати в Інтернеті, зв’язатися з хорошими кадровими агентствами, домовитися про ставки та найняти тимчасових працівників відповідно до ваших вимог.

Великий кадровий резерв
Незалежно від того, чи наймаються тимчасові працівники через кадрове агентство або через відділ підбору персоналу компанії, роботодавці матимуть доступ до широкого спектру кадрових резервів на вибір. Це дуже корисно для короткострокової проектної роботи або проектів, які потребують певних навичок, які можуть не мати ваші співробітники.

Заповнення пропуску в навичках
Роботодавці матимуть чудовий доступ до різноманітного досвіду та зможуть знайти конкретні навички та таланти, необхідні їм для конкретного проекту, які вони не можуть знайти всередині компанії. Тимчасові працівники можуть заповнити прогалину у навичках, надавши конкретні навички, необхідних проекту.

Зміна обов’язків
Організації, які наймають кадрові агентства для тимчасових працівників, перекладають тягар найму цих агентств. Це покладає відповідальність за зниження ризиків, пов’язаних із контингентом робочої сили, на агенції.

Нова перспектива
У повсякденній роботі керівництву часто важко знайти нові шляхи розвитку бізнесу. У цьому питанні експерт ззовні організації може внести новий погляд, вносячи зміни до стратегічного напряму організації.

Які недоліки найму тимчасових працівників?

Незважаючи на те, що наймання позичальників має кілька великих переваг, роботодавці стикаються з деякими недоліками. До них відносяться:

Менше контролю
Тимчасові працівники працюватимуть у своєму власному темпі часу.

Вони вкладатимуть свій час у проекти. Якщо у вас є тимчасові обмеження або особливі вимоги доступності, повідомте про це заздалегідь. В іншому випадку тимчасові працівники матимуть можливість виконувати свої зобов’язання у зручний для них спосіб. Деякі роботодавці вважають відсутність контролю проблемою.

Імовірність неправильної класифікації працівника
Неправильна класифікація працівників відбувається, коли компанія неправильно визначає свої відносини із тимчасовим працівником. Це спричиняє великі штрафи для компанії та затримку виплат працівників.

Вірність
Лояльність та прихильність позикових працівників залежить від їхньої роботи, а не від вашої компанії. Вони більше присвячені проекту, а не організації. Оскільки вони будуть працювати з іншими компаніями, працюючи з вашою, вони не будуть виходити за межі того, що зазначено в контракті.

Поведінкові ризики
Позикові працівники є тимчасовими. Це робить вашу організацію вразливою для потенційної неетичної поведінки.