Яку частину заробітної плати почнуть віддавати українці за газ після підвищення тарифів

03.03.2015 | Новини

gas-stove

Аргументи уряду стосовно підвищення тарифів до європейського рівня необхідно розглядати в комплексі в тому числі з прив’язкою до рівня заробітних плат. Про це заявив експерт в сфері енергетики та ЖКХ Дмитро Довженко. Також він вважає, що багаторазове підвищення тарифів на газ економічно не обґрунтоване.

“В європейських країнах витрати на ЖКХ не перевищують 10-20% від середньої заробітної плати. Тоді, як у нас після підвищення тарифів вся заробітна платня піде на комуналку”, – каже Довженко. До цього ж він нагадав, що середня заробітна плата в Україні на сьогодні найнижча в Європі.

Згідно плану уряду, ціни на природний газ будуть формуватися в розрахунку 360 гр/тис. куб.м газа за перші 200 куб.м на місяць все що понад – по 7800 грн. тис.куб.м газу. “Уявимо приватне домоволодіння у 100 м2, в якому проживають 4 мешканці. За рік родина на потреби опалення, приготування їжі, гарячої води використає приблизно 5 тис.куб.м газу. За теперішніми цінами за них потрібно сплатити 8,94 тис. грн. Після встановлення нових тарифів ця сума досягне 28,92 тис.грн., таким чином, родина буде змушена віддавати всю заробітну платню за природний газ”, – каже Дмитро Довженко.

gaz-i-zarplata

В той самий час, аналітик з питань соціальної політики Інституту суспільних досліджень Марина Онуфрик , підкреслила, що за теперішнім курсом мінімальна заробітна платня складає 43 долари на місяць, що еквівалентно 1,43 долари на день.

“Відповідно до критеріїв ООН межею бідності вважається зарплата нижча за 2 долари. А 1.25 долари на день – межа остаточної бідності. З такими темпами девальвації ми швидко наблизимось до останньої цифри. За таких умов підвищення тарифів може привести до остаточного зубожіння населення і загальному бойкоту сплати комунальних тарифів”, – впевнена експерт.

Джерело: Економічна правда