Бути чи не бути ІТ-фахівцем: прогнози розвитку галузі ІТ в Україні

09.09.2016 | Экономіка

computer

Одна з провідних галузей країни, сьогодні українська ІТ-індустрія не породжує сумнівів у своїй самодостатності. Незважаючи на те, що наразі галузь усе ще далека в розвитку від аналогічних галузей у США та багатьох країнах Європи, лідери ринку оптимістично прогнозують поступовий перехід від аутсорсинґу до виробництва, появу національних девелоперів із високою капіталізацією (понад мільярд доларів) та вихід ІТ-освіти на якісно новий рівень у національному масштабі.

На руку розвитку індустрії грає й оплата праці ІТ-фахівців, рівень якої набагато вищий за рівень зарплатні у більшості сфер зайнятості країни. До того ж, в Україні досить сприятливі умови для запуску ІТ-проектів. Низька собівартість, часто майже нульові ризики та великий потенціал талантів – усе це вигідно відрізняє наш ринок від ринків інших країн. На це, зокрема, ставлять багато аналітиків в очікуванні великих галузевих інвестицій у майбутньому.

Експерти не настільки оптимістичні, щоб обіцяти такі серйозні зміни в найближчі рік-два, однак за сприятливого сценарію галузі може знадобитися не більше 7-10 років, аби якісно змінитися до невпізнання. За ці роки у сегменті очікується приток тисяч висококласних фахівців, що лише сприятиме подальшому росту ІТ-сфери й гідному конкуруванню України з глобальними лідерами. Втім, ніхто зі спеціалістів не сумнівається, що для такого успіху країні потрібні власні продукти, тож гарна підготовка розробників іще довго залишиться актуальною.