Нова робота після 45 років: міф чи реальність?

14.09.2016 | Кар’єра

mature-people

Багато хто побоюється змінювати щось на кар’єрному шляху, подолавши сорокарічний рубіж. Навіть незважаючи на те, що громадяни України захищені законодавством від вікової нерівності, й жоден працедавець юридично не може відмовити вам у вакансії, фактично це зробити доволі просто – досить знайти привід. А хто шукає, той завжди знайде. Проте, чи так усе сумно насправді? Читайте нижче, як зробити, щоб у рекрутера зникли щодо вас усі вікові сумніви.

Заговоріть англійською

На превелику радість тих, хто схильний до вивчення іноземних мов, сьогодні ринок праці й досі відчуває нестачу кваліфікованих кадрів із хорошою англійською. Й рекрутер може вмить забути про ваш вік, щойно ви згадаєте про володіння цією мовою. Навіть якщо до цього ви та англійська були по різні боки барикад, це не привід відмовитися від її вивчення – адже зараз існує багато мовних шкіл. Потрібно освіжити знання – йдіть на поглиблений чи розмовний курс; хочете швидко вивчити з нуля – експрес-курси вам у поміч. Хвилюєтеся, що це забере багато часу та грошей? Дарма: багато шкіл пропонують перші уроки безкоштовно й регулярні промо-акції, а деякі клуби взагалі не потребують оплати. Можна вивчати мову й онлайн, зокрема по skype і YouTube, – так ви зможете підібрати для себе оптимальний час.

Створіть собі обличчя

Мова йде як про зовнішність, так і про професійні навички.

Переконайтеся, що ви виглядаєте гідно ваших потенційних колег. Для цього не зайве буде поцікавитися, що зараз носять у вашій сфері діяльності, – якщо, наприклад, ви надто засиділися вдома. Якщо ж це просто зміна одного місця роботи на інше, то, ймовірно, цей аспект не завдасть вам клопоту.

З навичками може бути важче, оскільки вам необхідно підсумувати й вигідно подати найвиграшні з них. Добре проаналізуйте, які саме навички потрібні для бажаної посади, й подайте саме їх. Уникайте перерахування усіх умінь, яких ви набули за роки роботи, – багато які з них можуть бути недоречні й лише заберуть час у рекрутера. Втім, якщо рекрутер сам питає про них, неодмінно згадайте те, що його цікавить.

Невеличкий секрет, яким ви можете скористатися на ваш розсуд: не зазначайте дату народження в резюме. Цілком можливо, що під час запрошення на співбесіду працедавець, відволікшись на ваш вражаючий досвід, упустить питання про вік, і тоді ви зможете справити враження вже безпосередньо на зустрічі.

Демонструйте гнучкість і мобільність

Рекрутери побоюються, що кандидати за 40 шукають місце, де б «відсидітися» до пенсії, тому вам потрібно докласти всіляких зусиль, аби спростувати це хибне уявлення. Покажіть, що ви діяльні – говоріть про свої плани та наміри, про бачення себе в компанії в майбутньому (до останнього підготуйтеся заздалегідь, вивчивши профіль та перспективи фірми). Магічними словами на підтвердження вашої активності може стати фраза «готовий до відряджень». При цьому вам необов’язково бути готовим покинути все й вирушити на Північний полюс – ці слова просто вигідно акцентують увагу на вашій мобільності. А з відрядженнями вже, як то кажуть, на місці розберетесь.

Беріть наставництвом

Наставництво, або «коучинґ» сучасною мовою, – це неймовірно модне на сьогодні явище, здатне привернути працедавця на ваш бік. А якщо до наставництва додаються усі вищевказані аспекти, вважайте, що питання з віком закрите.

Наставництво – це звичайне викладання. З огляду на те, що все більше і більше компаній залучають тренерів із різних дисциплін для підвищення кваліфікації співробітників, слід брати собі це на озброєння якомога раніше. Наприклад, ви – фінансист: почніть викладати фінанси паралельно з основною зайнятістю. Це дозволить вам отримати додаткові навички та урізноманітнить варіанти працевлаштування. Не візьмуть фінансистом – влаштуєтеся до них «коучем».

Часи змінюються, й сьогодні 45 років – це, можливо, лише перший крок угору успішними кар’єрними сходами. Важливо, наскільки вигідно ви подасте себе. Зрештою, досвід і вміння робити свою справу завжди беруть верх: навряд чи ваш вік матиме значення, якщо ви приносите компанії гідний прибуток.