Як бути, якщо вас незаслужено звільнили

27.09.2016 | Кар’єра

sad-woman

На жаль, навіть найкомпетентніші та найлояльніші працівники не застраховані від звільнень. Причин тому безліч, і в більшості випадків ми розцінюємо це як особисту образу, вважаючи, що нас «попросили» абсолютно незаслужено. До факту звільнення можна ставитися по-різному, але найчастіше ваші подальші кроки зумовлюють ваше кар’єрне майбутнє. Як не наламати дров, читайте далі.

Не скандальте

На тлі нашого активного руху «в Європу» та демократії, що набирає стрімких обертів, багато хто все частіше радить відстоювати свої права й звертатися до усіх можливих інстанцій, не гребуючи навіть засобами масової інформації. З одного боку, все вірно: якщо не захистиш себе сам, тебе не захистить ніхто. Втім, ця медаль має й інший бік: погана слава. Навіть якщо ви маєте рацію, й вас дійсно звільнили незаконно, ви практично зі стовідсотковою ймовірністю прославитесь як скандаліст, а жодна компанія не бажає зв’язуватися з галасом, особливо в пресі. Тому хай навіть ви мудріші за Соломона, ви ризикуєте залишитися за бортом: компанія надасть перевагу молодому й недосвідченому фахівцю, але такому, що не має подібного неприємного багажу за спиною.

Слід пам’ятати, що рекрутери спілкуються між собою, й звістка про вас може швидко долетіти до тих, хто цікавий вам у плані кар’єри.

Скористайтеся перевагами по повній

Часто буває так, що керівник, розуміючи, що ваше звільнення не зовсім заслужене, відчуває себе винним. І якщо ви поведетеся правильно – уникнете небажаного розголосу, не станете вимагати справедливості, – у вас з’явиться чудова можливість отримати ідеальні рекомендації. Практика свідчить, що найчастіше роботодавці самі готові дати в таких випадках найкращі характеристики, аби працівник не йшов на конфлікт.

Крім цього, в багатьох компаніях при звільненні виплачується солідна вихідна допомога – своєрідні «відкупні». Крім неї, вам може пощастити отримати якийсь бонус – або в грошовому вираженні, або в товарному (наприклад, останній айфон, або тонну зерна, або симпатичний золотий ланцюжок – дивлячись чим займається ваша компанія).

Замість того, щоб розпалювати міжусобицю, ви можете взяти гроші, купити квиток на Балі й полетіти на пару-трійку тижнів до моря та сонця. А після повернення ви будете готові підкорювати нові вершини в нових компаніях.

«Тримайте» самооцінку

Це вкрай важливий момент, оскільки багато звільнених співробітників свідомо чи підсвідомо починають шукати проблему в собі, врешті-решт довівши ситуацію до абсурду й понизивши свою самооцінку до критичного рівня. Тим часом, звільнення – це абсолютно ординарне явище, яке відбувається з більшістю з нас хоча б раз у житті.

Щоб не загрузнути в самокатуванні, сядьте без зволікання за нове резюме та приділіть особливу увагу розділу «Досягнення»: зазначте всі свої перемоги та звершення, розписавши їх у деталях. Також попрацюйте з розділом «Особисті якості», вписавши туди всі свої позитивні навички, вміння та характеристики. В моменти емоційної кризи перечитуйте цю інформацію знову і знову – такий підхід допоможе тримати самооцінку в тонусі.

Видихніть і йдіть далі

Змиріться з «цією кричущою несправедливістю!» та прийміть її як цінний життєвий досвід. Не зациклюйтеся на розбираннях, інакше ви ризикуєте розтратити цінні кар’єрні роки на воду в ступі. Замість цього розстаньтеся з тепер уже колишніми колегами мирно, побажайте процвітання керівництву – і йдіть далі. Фахівці дуже не рекомендують засиджуватися вдома після таких подій, аби уникнути безперервного «перетравлення» ситуації й не накопичити всередині негатив. Пориньте з головою в пошуки нової роботи, зробіть походи на співбесіди чимось на кшталт розваги – і ви швидко відволічетеся від нещодавніх неприємностей, а нова робота не змусить себе чекати.

Експерти радять звертатися до судів та інших установ тільки якщо вам дійсно нічого втрачати – якщо мав місце факт шахрайства, якщо вас виставили в чорному світлі, якщо вам відмовляються виплачувати законно зароблену винагороду та в інших подібних випадках. Знову ж таки, перш ніж кидатися в цю боротьбу, зважте всі «за» та «проти» – в цій ситуації приказка «сім разів відміряй, один раз відріж» як ніколи актуальна.