За що можуть звільнити з роботи

11.10.2016 | Кар’єра

workin-people-i

Існує декілька обґрунтованих із точки зору законодавства причин, за якими працедавець може сказати вам «до побачення», і йому за це нічого не буде.

Тож, якщо ви з’явилися на роботі в нетверезому стані, знайте, що компанія має право «попросити» вас негайно. Те ж стосується розкрадання на робочому місці: хоч би якою була ваша крадіжка – хай навіть це кулькова ручка зі столу колеги, – працедавець має повне право вказати вам на двері без можливості повернутись; і добре, якщо справа закінчиться одним лише звільненням, без залучення поліції.

Прогул також є поважною причиною для звільнення в рамках закону, причому необґрунтована відсутність на роботі довше трьох годин протягом дня також кваліфікується як прогул. Тому будьте дуже уважні зі своїми відлученнями з робочого місця – інакше уважність почне проявляти ваш керівник.

Якщо ви не ходите на роботу вже більше чотирьох місяців унаслідок тимчасової втрати працездатності, вас також можуть звільнити цілком законно – але тільки якщо ви відсутні не в зв’язку з вагітністю або пологами.

Також будьте готові до того, що вас можуть звільнити, якщо ви покликані на військову службу: закон не зобов’язує працедавця чекати на ваше повернення.

Ну і, звичайно ж, якщо ви систематично не виконуєте своїх посадових обов’язків без причини, закон вступається за працедавця, дозволяючи йому звільнити ваше місце для іншого, більш працьовитого робітника.