Працювати менше: в Україні хочуть скоротити робочі години

28.10.2016 | Новини

clock

Наслідуючи принцип більшості розвинених європейських країн, українці почали вимагати від держави скорочення традиційного 40-годинного робочого тижня на 4 години.

Для реалізації даної ініціативи й узаконення її в рамках чинного Трудового кодексу була подана електронна петиція президенту країни. Зокрема, текст звернення передбачає, що українці працюватимуть лише 4 дні з існуючих п’яти – а саме: 4 дні по 9 годин (разом – 36 годин на тиждень), з обідньою перервою не коротше 1 години. Відповідно, у працівників з’явиться додатковий вихідний, який вони зможуть присвятити родині та здоров’ю.

Таким чином автори петиції мають на меті підвищити результативність праці та збільшити тривалість життя – адже ні для кого не секрет, що стреси й перепрацювання згубно впливають на стан здоров’я українців, відносячи їх до групи ризику за частотою ранньої смертності від серцево-судинних захворювань.

За словами експертів, продуктивність праці жителів України наразі є суттєво нижчою за показники багатьох країн Європи. Цілком імовірно, що така ініціатива зможе щось поліпшити, але про глобальні зміни фахівці говорять скептично: малоймовірно, що через скорочення робочого тижня українці почнуть працювати краще.

Втім, ініціатива розглядатиметься тільки в тому випадку, якщо петиція збере 25 тисяч голосів на свою підтримку протягом 90 днів із моменту розміщення.