Відповідаємо правильно на запитання «Ким ви бачите себе через 5 років?»

empty-interview

Рідко яка співбесіда сьогодні обходиться без питання «Ким ви бачите себе через 5 років?». Часовий проміжок може варіюватись (3, 5, 10 років), але суть питання лишається незмінною. При тому, що багато рекрутерів на сьогоднішній день визнають деяку його безглуздість, називаючи атавізмом, проте відповідати на нього все одно доведеться.

Навіщо про це запитують

Почнемо з того, чому питання «Ким ви бачите себе через 5 років?» у якійсь мірі дійсно безглузде: ніхто не знає, що станеться з ним через енну кількість років, так само як і мало хто напряму відповість потенційному працедавцю, що через 5 років він бачить себе турботливим батьком-матір’ю в декретній відпустці (якщо ви горите бажанням створити або поповнити сім’ю) чи, бува, президентом компанії (якщо ваша єдина мета – «підсидіти» вище керівництво).

Втім, хоч рекрутер і знає, що найбільш імовірно почує «солодку брехню», проте це питання допомагає йому оцінити амбіції кандидата і його вміння планувати, а також побачити, наскільки адекватно людина оцінює себе і свої можливості.

Як відповісти правильно

У переважній більшості випадків компанії шукають співробітників на довгий термін, тому важливо показати, що ви плануєте залишитися з ними, так би мовити, до переможного кінця.

Говоріть про те, що маєте на меті вивчити всі таємниці галузі та стати в ній максимально компетентним; побічно вивчати всі суміжні аспекти бізнесу для кращого розуміння профілю компанії; бути повноцінним членом команди.

Підсумуйте сказане чимось на зразок:

«Через 5 років я бачу себе повноцінним командним гравцем / лідером команди (відділу), майстром своєї справи, що продовжує своє професійне зростання і навчання».

Це дасть зрозуміти, що ви не збираєтеся втекти після цієї горезвісної п’ятирічки.

Обов’язково враховуйте, чи передбачає ваша посада кар’єрне зростання: якщо ні, то про нього краще промовчати, оскільки ваші амбіції можуть відлякати рекрутера – адже він очікує від вас покірного сидіння на одному місці у вашій поточній посаді. Замість цього скажіть про свою гнучкість і здатність підлаштовуватись під обставини.

Що не казати

Як уже логічно випливає з вищесказаного, ніколи не будьте занадто щирі щодо ваших сімейних планів на майбутнє. Уникайте формулювань на кшталт:

«Через пару років я планую народження дитини».

Навіть якщо ви невимушено додасте:

«..втім, це ніяк не вплине на мою роботу в компанії», працедавець вже не буде вас слухати.

Також неприпустимі фрази на зразок:

«Я поки не думав про це».

Рекрутер може розгледіти в вас нерішучість і небажання надовго затримуватися в компанії.

Те саме стосується слів:

«Давайте спочатку попрацюємо трохи разом, а там подивимося» – виключіть їх зі свого словникового запасу на час співбесіди!

Не кажіть, що через 5 років плануєте багато заробляти і купити віллу на островах: цілком імовірно, що в цьому питанні ваші особисті плани та плани компанії не збігаються.

Й, авжеж, категорично неприйнятно говорити про плани на місце керівника, та ще й безапеляційно.

Запам’ятайте, що і вам, і працедавцю наперед відомо, що ви злегка прикрашатимете дійсність. Однак працедавець хоче почути те, що хоче, й ваше завдання – сформулювати це для нього в якнайпростішому форматі. Адже, за великим рахунком, через 5 років ніхто і не згадає, про що ви говорили на співбесіді.