Чому ринок праці в Україні не дотягує до рівня розвиненої країни

28.11.2016 | Новини

Дослідження нашого ринку праці свідчать про те, що Україна дуже відстає у розвитку системи працевлаштування від розвинених країн і навіть тих країн, що розвиваються, швидше прирівнюючись у цьому відношенні до таких слабких держав як Пакистан чи Філіппіни.

Експерти пояснюють, чому так відбувається. Справа в тому, що в Україні традиційно низькі показники ставлення до професіоналізму і компетенцій, а це – один із ключових аспектів, за якими світ оцінює продуктивність системи праці. Статистика свідчить, що таланти у нас залучаються та утримуються кволо і невміло, а це – удар по репутації національного ринку праці.

Ще один негативний фактор – недосконала система оподаткування, яка зовсім не стимулює ринок розвиватися чесно – як це зазвичай відбувається у розвинених державах. Що стосується останнього показника, він відсуває нашу країну практично в кінець списку. А оскільки у списку – ні мало ні багато 144 країни, висновок напрошується сам собою.

Серед інших, менш негативних, але все ж дуже далеких від ідеалу показників – якість відносин між працівником і працедавцем: з огляду на те, що чинному трудовому кодексу вже більше років, аніж багатьом із нас, і він перейшов до нас у спадок від наших бабусь практично незмінним, не дивно, що багато з його норм суперечать сучасним реаліям.

Чи прогнозується поліпшення ситуації в Україні в найближчому майбутньому? На жаль, ні – в цьому аналітики ринку одностайні.