Знання, які будуть корисні для вашої кар'єри

19.12.2016 | Кар’єра

Аби не вибиватись із кар’єрного ладу, слід іти з духом часу і постійно розвиватися. На жаль для багатьох, сучасний ритм життя унеможливлює відчутне кар’єрне зростання для тих, хто не тримає в тонусі свою професійну конкурентоспроможність. На сьогоднішній день існує декілька ключових галузей знань, які допоможуть вам залишатися на плаву.

Вивчайте основи програмування

Хай як дико звучить ця рекомендація для тих, хто далекий від програмування, вона має під собою вагомі підстави: вже найближчим часом переважна більшість процесів обіцяє стати абсолютно автоматизованою, й як же ви зможете тоді викрутитися, не знаючи азів? Адже, по суті, це стане одним із ключових аспектів, які впливатимуть на остаточне рішення про прийняття вас на роботу.

Однак не лякайтеся заздалегідь: зараз вже не потрібно того колосального багажу математичних знань і серйозних навичок написання складних програм. На наше щастя, існує безліч інструментів, що дозволяють якщо не легко, то не так уже й важко писати гідні програми. Інтернет пропонує різноманіття безкоштовних ресурсів, на яких можна спробувати свої сили, і якщо буде бажання – рухатися далі з уже більш серйозними сервісами. Багато з них видають сертифікати, а це – відчутна підмога на співбесіді.

Вчіться скорочитанню

Це – чудова навичка, яка дійсно заощадить вам багато корисного часу. Адже, по суті, в будь-якому тексті – хай який він стислий і нібито «по суті» – існує короткий основний посил, а решта – лише марна трата часу (саме так!). Спеціальні курси якраз і навчають вас, так би мовити, відокремлювати зерна від плевел: читати «між рядків», вловлюючи лише суть і відкидаючи непотрібне.

Збагнувши основи скорочитання, ви подвоїте свою працездатність, збільшивши кількість прочитуваних слів за хвилину до 500, тоді як зазвичай людина протягом однієї хвилини засвоює не більше за 250 слів. Як і з програмуванням, деякі онлайн-сервіси пропонують курси швидкого читання безкоштовно або за невисоку вартість – яка дуже скоро себе окупить.

Візьміться за іноземну

Зрозуміло, за традицією всі рекомендують вивчати англійську мову. І це цілком резонно. Але що робити, якщо ця висота вже взята? Навіть якщо ви – ас в англійській, це не привід зупинятися на досягнутому: почніть вивчати німецьку чи французьку. Ви можете піти ще далі та взятися за китайську, адже сьогодні Китай – одна з найсильніших економік світу, і наша країна має тісні комерційні зв’язки з цією державою, тоді як українців, які володіють китайською мовою, – одиниці.

Щоправда, тут з’являється інша проблема: гідних викладачів мови Піднебесної у нас, відповідно, можна чи не на пальцях перелічити, що робить цю послугу досить вартісною. Вихід – «нахапатися» основ на безкоштовних онлайн-ресурсах, яких цілком достатньо, а потім виходити на мовні клуби, що безкоштовно організовуються ентузіастами – нашими студентами або носіями мови.

Авжеж, це далеко не всі знання, які стануть у нагоді вам у майбутньому для успішної кар’єри. Однак головне, що вам слід збагнути, – це не обманюватися на предмет того, що ви все вже знаєте і вам нічого більше прагнути. Сьогоденний світ розпещений пропозицією й дає «зелене світло» лише тим, хто встигає за його ритмом.