Працедавці дедалі частіше обирають працівників без досвіду

18.01.2017 | Новини

На зміну повальним відмовам у роботі через відсутність досвіду приходять часи, коли компанії вважають за краще мати недосвідчених працівників. Це пояснюється тим, що зараз, за ​​прикладом західних корпорацій, вітчизняні працедавці ставлять на навчання персоналу всередині компанії. А цьому часто заважають знання та досвід, вже отримані працівником на попередніх місцях роботи. Тож працедавцю легше найняти недосвідченого або малодосвідченого співробітника, щоб навчити його «з нуля», а не переучувати після когось, у тому числі виправляючи чиїсь помилки. Відповідно, з’являється більше можливостей у сильних випускників, яких готові наймати без досвіду роботи відразу після закінчення вузу.

Поширена також практика так званої «корпоративної інтернатури» – коли компанія підшукує собі талановитих студентів і бере їх на навчання (найчастіше безкоштовне). Такі інтерни згодом забезпечуються робочими місцями і вже з перших днів можуть повноцінно брати участь у серйозних проектах, оскільки весь потрібний пакет знань був отриманий, а навчання здійснювалося відповідно до стандартів компанії.

Авжеж, це анітрохи не применшує значення вищої освіти: диплом, підкріплений професійними знаннями, потрібен, як і раніше. Не відпала й необхідність у спеціальних компетенціях, залежно від профілю роботи. Але якщо раніше серед обов’язкових вимог для кандидатів фігурував досвід роботи, то зараз дедалі більше працедавців замінюють його на готовність до навчання.