Україна продовжує платити своїм працівникам «сіру» зарплатню

04.04.2017 | Новини

Незважаючи на оптимістичні прогнози українських політиків щодо виведення вітчизняного ринку праці з тіні, підвищення мінімальної зарплатні лише погіршило ситуацію з виплатами у конвертах. У багатьох компаніях з’явилася практика перерозподілу заробітку між усіма співробітниками, відтак чверть українців не те що не відчула покращення свого матеріального становища, а й, навпаки, зіткнулася з проблемою зниження окладу.

Повною прозорістю платіжних відомостей може похвалитися хіба що державний сектор: тут офіційна зарплатня практично у всіх. У виграшному становищі й працівники, зайняті в енергетичній галузі та в секторі важкої промисловості: їхня заробітна плата також переважно офіційна, з відповідним пакетом соціального захисту.

Приватний же бізнес грає за своїми правилами, далеко не завжди законними. Так, наприклад, більше третини українських юристів і айтішників продовжують отримувати «сіру» і «чорну» зарплатню, причому в поточному році кількість таких співробітників лише зростає. ІТ-сектор при цьому вважається найменш соціально захищеним, хоч і найбільш високооплачуваним.

Не в кращому становищі й вітчизняна медицина: понад третину медпрацівників продовжують задовольнятися «сірими» конвертами, а частина співробітників і зовсім не працевлаштована офіційно.

Загалом, унаслідок підвищення мінімальної зарплатні оклад змінився у кожного п’ятого українського працівника. Втім, це не означає зміну в бік зростання, адже у багатьох співробітників зросла лише «біла» частина платні, в той час як залишок суми в кращому випадку залишився незмінним, а в гіршому – значно зменшився.