Українцям старше 45 років планують полегшити працевлаштування

26.04.2017 | Новини

Не секрет, що українські працедавці часто відмовляються наймати громадян, яким скоро виповнюється або вже виповнилося 45 років. Така поведінка чітко підпадає під визначення вікової дискримінації, й держава вирішила з цим боротися. Відтак, планується внесення до нового Трудового кодексу відповідної норми про квоти на працевлаштування українців старше 45 років.

Як заявили в Міністерстві соціальної політики України, ця норма не стільки зобов’яже, скільки зацікавить працедавців наймати громадян зазначеного віку. Адже компаніям надаватиметься вибір: або брати на роботу таких працівників і платити їм зарплатню в обмін на отриману користь, або просто платити штрафи до бюджету, нічого не отримуючи натомість.

Чиновники впевнені, що така умова стане серйозним стимулом для працедавців, більшість із яких напевно оберуть перший сценарій. Це цілком очікувано, оскільки працівники відповідної вікової категорії мають і цінний досвід, і компетенції, й налагоджені робочі зв’язки.

Відповідно, громадяни України отримають додатковий соціальний захист, і кількість випадків, коли працівникам навмисне не дають добрати робочий стаж до пенсії, суттєво скоротиться.

Тим часом, у Міжнародному валютному фонді наполягають на необхідності підвищення пенсійного віку українців. Цей захід повинен бути вжитий задля того, аби в подальшому держава мала можливість збільшити пенсії. Без підвищення пенсійного віку пенсійний фонд залишиться в дефіциті, що зробить зростання виплат неможливим.