Чи добре працювати по 6 годин? Підсумки експерименту шведських компаній

13.05.2017 | Новини

З огляду на високий рівень життя і соціальної захищеності населення у скандинавських країнах, не дивно, що деякі представники бізнесу Швеції вирішили відійти від стандартів і ввели 6-годинний робочий день.

Однією з перших стала ІТ-компанія Brath у Стокгольмі: вони працюють по 6 годин із дня заснування (в 2012 році). Директор компанії, Марія Брат, каже, що передусім скорочений робочий день – це чудова принада для висококласних співробітників. При цьому жінка зазначає, що якість роботи анітрохи не знижується – просто їхня компанія встигає робити все швидше, відмовившись від марного просиджування перед монітором.

«Наша робота полягає в тому, щоб вирішувати проблеми креативно, і ми не думаємо, що це реально робити довше шести годин поспіль. Тож ми встигаємо за шість годин стільки ж – або навіть більше, – скільки наші конкуренти – за вісім», – стверджує Марія.

Серед піонерів – і стокгольмська компанія Filimundus. Практику 6-годинного дня вони ввели у 2014 році, й через деякий час керівник компанії Лінус Фельдт зазначає позитивну динаміку.

«Ми виявили, що у декого – зокрема у художників, – продуктивність знизилась. А у програмістів, навпаки, зросла. Тож за витратами все збалансовано. Прибуток зберігся, позитивний ефект збільшився», – звітує Фельдт про результати.

У державному секторі 6-годинний день тестувався в одному з будинків для літніх людей Гетеборга – там робочі години скоротили для доглядачок. І хоча це призвело до невеликого збільшення витрат установи, однак якість життя і роботи працівниць помітно покращилася.